Nie można się wylogować / zalogować

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.1.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
Damnian
Posty: 25
Rejestracja: 17 marca 2017, 12:06

Nie można się wylogować / zalogować

Post autor: Damnian » 17 marca 2017, 12:20

Cześć, mam problem, z którym nie umiem sobie poradzić, znalazłem 1 podobny wątek ale nie znalazłem rozwiązania...

Problem:
Ktokolwiek wejdzie na forum, z jakiejkolwiek przeglądarki czy nawet trybu incognito (adres: http://www.szkodnik.info) wydaje się jakoby był zalogowanym użytkownikiem.
Na forum nic nie widać, ponieważ jest wyłączone w panelu administratora.
Nie da się wylogować, ponieważ po kliknięciu przycisku pokazuje się info:
Nie zostałeś wylogowany, gdyż żądanie nie zostało dopasowane do Twojej sesji. Proszę skontaktować się z administratorem Forum, jeżeli ten problem będzie się powtarzał.
Skąd problem wyniknął:
Skopiowałem całą bazę danych do pliku .sql
Skopiowałem wszystkie pliki forum z FTP
Próbowałem zaktualizować moją wersję 3.0.11 do wyższej za pomocą instrukcji http://www.phpbb.pl/article/aktualizacj ... zej_wersji
Nie mogłem skorzystać z:
/install/database_update.php
ponieważ była informacja w stylu "przed aktualizacją zapoznaj sie z dokumentacją cośtam" i przekierowywało do jakiegoś pliku .html i na tym koniec.
Nie mogłem skorzystać z
/install/
, chyba dlatego, że forum było już zainstalowane...
Finalnie skopiowałem wszystkie uprzednie pliki na serwer i tyle
I pojawił się w/w problem.
Mogę dodać, że nawet jak folder install jest wrzucony, to nie przeszkadza to w działaniu albo niedziałaniu forum.

Co próbowałem:
- zmieniać domenę cookie. Aktualnie jest .szkodniki.info
- cookie name: phpbb3_8xthu
- path cookie: /
- cookie secure: 0
Wyczyściłem wszystkie tabele session i search, z myślą, że wyloguje wszystko i wszystkich. Nie wylogowało.
Wyczyściłem ciastka na kompie. Nie pomogło.
Zaktualizowałem wersję 3.0.11 do 3.0.12.
Problem występuje na wszystkich urządzeniach i wszystkich przeglądarkach.

Jak wylogować użytkownika i zalogować się poprawnie jako administrator?

vader
Moderator
Posty: 384
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Nie można się wylogować / zalogować

Post autor: vader » 17 marca 2017, 14:37

Po pierwszy zły temat.

Po drugie wersja 3.0.x nie jest już wspierana. Zachęcam do zrobienia aktualizacji do wersji 3.1.x (aktualna to 3.1.10). Najlepiej zacznij aktualizację z wersją bazy danych, z którą wszystko działało ok.

Po trzecie spraw log serwera PHP i je wklej, ale patrz co napisałem powyżej. I na tym proponuję się skupić. Najpierw aktualizacja do 3.1.x a później pomoc.

Damnian
Posty: 25
Rejestracja: 17 marca 2017, 12:06

Re: Nie można się wylogować / zalogować

Post autor: Damnian » 17 marca 2017, 17:19

Ale szefie, czytałeś co napisałem? Występują błędy przy aktualizacji z 3.0.x do wyższej (3.1.../3.2).
Po drugie - w instrukcjach instalacji / aktualizacji jest nakaz wyłączenia wszystkich wtyczek / styli - jak mam to zrobić, jak nie mogę się zalogować na panel?
Po trzecie - na localu zainstalowałem wersję 3.1.10. Nie mogłem przenieść niektórych tabel z bazy, bo wyskakiwały errory.
Po czwarte - na localu zainstalowałem wersję 3.1.10. Przeniosłem TYLKO tabelę users. I wtedy forum nie wstawało, bo wywalało error nie pamiętam jaki, ale coś o stylach.

Czyli jak mam sobie z tym poradzić?

Aviator
Administrator
Posty: 2083
Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
Lokalizacja: ZS

Re: Nie można się wylogować / zalogować

Post autor: Aviator » 18 marca 2017, 05:56

Czemu wykonałeś aktualizacje skoro nie miałeś przygotowanego forum?
Jeżeli jasno jest napisane że trzeba forum wyczyścić z modyfikacji i przełączyć na styl prosilver to, to wykonujemy.
Masz kopie tego forum z przed aktualizacji które działa?
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-

Damnian
Posty: 25
Rejestracja: 17 marca 2017, 12:06

Re: Nie można się wylogować / zalogować

Post autor: Damnian » 18 marca 2017, 09:22

Ja naprawdę tak zawile napisałem?
Finalnie skopiowałem wszystkie uprzednie pliki na serwer i tyle
1. Podmieniłem pliki starej wersji na pliki nowej
2. Nie mogłem wykonać aktualizacji
3. Nie mogłem wykonać instalacji
4. Podmieniłem pliki na stare, oryginalne, działające, sprzed aktualizacji
5. Od tego momentu mam problem, który opisuję

Na serwerze mam wrzucone pliki, które pochodzą z kopii sprzed aktualizacji.

Link do forum podałem, możecie sobie przecież wejść i zobaczyć jak wygląda mój problem...

Aviator
Administrator
Posty: 2083
Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
Lokalizacja: ZS

Re: Nie można się wylogować / zalogować

Post autor: Aviator » 18 marca 2017, 11:48

Damnian pisze:Ja naprawdę tak zawile napisałem?
Niestety ale tak, piszesz:
Damnian pisze:Próbowałem zaktualizować moją wersję 3.0.11 do wyższej za pomocą instrukcji
Nie napisałeś do jakiej wersji, więc uwaga vadera jest jak najbardziej na miejscu
Damnian pisze:Finalnie skopiowałem wszystkie uprzednie pliki na serwer i tyle
I pojawił się w/w problem.
Gdzie później napisałeś:
Damnian pisze:Zaktualizowałem wersję 3.0.11 do 3.0.12.
Kto jak kto, ale Ty wiesz najlepiej który to był krok bo my czerpiemy wiedzę z tego co napisałeś

Z tego co napisałeś wynika, że teraz na forum masz stare pliki z wersji 3.0.11, a bazę z 3.0.12 czy tak jest? czy bazę też przywróciłeś do wersji 3.0.11

Podrzucam Ci w załączniku STK załaduj go na FTP i uruchom http://www.szkodnik.info/stk zaloguj się do PA STK i spróbuj włączyć forum.
STK używasz także do wyczyszczenia bazy z modyfikacji zanim wykonasz aktualizacje do 3.1 lub 3.2
stk.zip
(722.23 KiB) Pobrany 41 razy

PS.
Damnian pisze:Po czwarte - na localu zainstalowałem wersję 3.1.10. Przeniosłem TYLKO tabelę users. I wtedy forum nie wstawało, bo wywalało error nie pamiętam jaki, ale coś o stylach.
Baza 3.1, a tabela z 3.0 jaki chciałeś uzyskać efekt?


PS2.
Ogólnie bardzo dobrze opisałeś problem, lecz troche chaotycznie dlatego sie pytamy żeby nie krążyć w koło bez efektu, a i nam zalezy żeby Twoje forum jak najszybciej postawić na nogi.
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-

Damnian
Posty: 25
Rejestracja: 17 marca 2017, 12:06

Re: Nie można się wylogować / zalogować

Post autor: Damnian » 18 marca 2017, 12:07

Z tego co napisałeś wynika, że teraz na forum masz stare pliki z wersji 3.0.11, a bazę z 3.0.12 czy tak jest?
Teraz mam pliki 3.0.12, bazę 3.0.12 - akurat tu się udało
Baza 3.1, a tabela z 3.0 jaki chciałeś uzyskać efekt?
Nie wiem, tyle rzeczy już próbowałem, że tutaj już chyba się sam zamotałem...
Próbowałem różnych importów, ale wyskakiwały różne błędy, albo importowało 14 tabel z 69, albo wszystkie tabele ale bez wielu rekordów etc...

Jestem teraz na etapie skopiowania starych - oryginalnych plików z FTP (wersja 3.0.11) na locala oraz importowania ponad 4gb bazy danych z backupu z home'a (też na locala). Z nadzieją, że odpalę, posprzątam i wrzucę na FTP...

Jeśli chodzi z STK na FTP:
Obrazek

Aviator
Administrator
Posty: 2083
Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
Lokalizacja: ZS

Re: Nie można się wylogować / zalogować

Post autor: Aviator » 18 marca 2017, 12:14

Włączymy forum przez phpmyadmin, także zaloguj się do wymienionej lokalizacji.
W tabeli phpbb_config odnajdź board_disable edytuj i zmień wartość z 1na 0, wyczyść cache na FTP i sprawdź efekt.
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-

Damnian
Posty: 25
Rejestracja: 17 marca 2017, 12:06

Re: Nie można się wylogować / zalogować

Post autor: Damnian » 18 marca 2017, 12:21

Ok, włączone
Obrazek
Coś czuję, że musiałem przy nieudanej próbie aktualizacji zepsuć bazę?
(chociaż z v3.0.11 do 3.0.12 powiedziało, że wszystko gra, to nie wiem...)

Aviator
Administrator
Posty: 2083
Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
Lokalizacja: ZS

Re: Nie można się wylogować / zalogować

Post autor: Aviator » 18 marca 2017, 12:39

Jak z panelem admina, możesz się tam zalogować i widzisz utworzone działy?
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-

Damnian
Posty: 25
Rejestracja: 17 marca 2017, 12:06

Re: Nie można się wylogować / zalogować

Post autor: Damnian » 18 marca 2017, 12:47

Nie mogę się zalogować.
Wejdź na www.szkodnik.info - po wejściu mam ikonkę "wyloguj" - czyli tak jakbym był aktualnie zalogowanym zwykłym użytkownikiem. Nie mogę się wylogować ponieważ:
Nie zostałeś wylogowany, gdyż żądanie nie zostało dopasowane do Twojej sesji. Proszę skontaktować się z administratorem Forum, jeżeli ten problem będzie się powtarzał.
Obrazek

Aviator
Administrator
Posty: 2083
Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
Lokalizacja: ZS

Re: Nie można się wylogować / zalogować

Post autor: Aviator » 18 marca 2017, 12:50

A gdzie masz stopkę phpbb?
Usunięcie stopki równa się brak wsparcia ze strony phpbb.
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-

Damnian
Posty: 25
Rejestracja: 17 marca 2017, 12:06

Re: Nie można się wylogować / zalogować

Post autor: Damnian » 18 marca 2017, 12:53

Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie.
Dostałem do naprawy te forum w czwartek, po jakimś gościu, ok 2 lata było nieprowadzone/ niemoderowane / nieczynne...

vader
Moderator
Posty: 384
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Nie można się wylogować / zalogować

Post autor: vader » 18 marca 2017, 13:28

Masz kopię bazy danych przed wszystkimi aktualizacjami? Jeśli tak, to postaw sobie lokalnie forum w tej samej wersji co baza danych przy pomocy, np. WebServ i tam próbuj przeprowadzić aktualizację z 3.0.x do 3.1.x lub od razu 3.2.x. Pamiętaj o STK co napisał Aviator.

Ogarnięcie tego na działającym forum będzie trudne, tym bardziej że już są problemy.

Ewentualnie zawsze, możesz kogoś poprosić o zrobienie tego za Ciebie. Ale to już się inna kwestia.

Aviator
Administrator
Posty: 2083
Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
Lokalizacja: ZS

Re: Nie można się wylogować / zalogować

Post autor: Aviator » 18 marca 2017, 13:49

Damnian pisze:Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie.
Dostałem do naprawy te forum w czwartek, po jakimś gościu, ok 2 lata było nieprowadzone/ niemoderowane / nieczynne...
Trzymamy Cie za słowo, że po uruchomieniu forum przywrócisz stopkę, choć powinieneś to od razu zrobić, aby otrzymywac kolejną pomoc, tak mówi licencja korzystania z phpbb.

Postaw forum na localu, jak napisał vader i bedziemy wtedy dalej działać, bo mam pewien punkt zaczepienia, a to równa się wykonaniu zapytań w phpmyadmin, a nie chcę tego robić na żywym forum.
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-

ODPOWIEDZ