we_clearblue 2.0.0

Style do phpBB 3.0.x autorstwa użytkowników. Tutaj możesz zaprezentować swoje prace, także w wersjach deweloperskich.
Regulamin forum
Zakładając temat dla swojego stylu, wymagane jest dodanie go jako załącznik (przez forum) w pierwszym poście.
Aviator
Administrator
Posty: 2089
Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
Lokalizacja: ZS

Re: we_clearblue 1.0.3

Post autor: Aviator » 17 listopada 2011, 16:24

weeb pisze: Tło nie jest ustawione dla samej stopki, ale dla całego bloku chata. Wychodzi na to, że stopka ma przezroczyste tło.
Właśnie chodzi o to że nie ;)
Żeby zmienić te tło pod wiadomości na czacie musiałem w trzech miejscach to zrobić.
Hmm, teraz jak sprawdzam to mi pokazuje że dziedziczony:

Kod: Zaznacz cały

.postbody
weeb pisze: Co do ikonki, to zwiększ lewy margines padding-left dla klasy .row a.subforum.
O to chodzi?

Kod: Zaznacz cały

.row a.subforum {
    background-image: none;
    background-position: 0 50%;
    background-repeat: no-repeat;
    padding: 0 0 0 12px;
}
Jeżeli tak, to które z tych trzech zer mam ruszać ?
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-

jaroslw
Zasłużony
Posty: 4524
Rejestracja: 10 grudnia 2005, 18:48
Kontakt:

Re: we_clearblue 1.0.3

Post autor: jaroslw » 20 listopada 2011, 12:41

Psikus pisze:O to chodzi?
Tak. Zwiększ wartość 12px. Kolejność wartości łatwo zapamiętać – są zgodne z ruchem zegara: góra, prawo, dół, lewo.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Aviator
Administrator
Posty: 2089
Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
Lokalizacja: ZS

Re: we_clearblue 1.0.3

Post autor: Aviator » 20 listopada 2011, 18:37

weeb pisze:
Psikus pisze:O to chodzi?
są zgodne z ruchem zegara: góra, prawo, dół, lewo.
Hehe, musisz mieć jakieś fikuśne zegarki, moje wszystkie zegarki chodzą tylko w prawo :D
Dzięki, będe kombinował.
Co do tej linii oddzielającej posty od profilu, to nie to, w dwóch miejscach znalazłem to, ale na zmiany nie reaguje i do tego jeszcze ten nieszczęsny Mchat z tą stopką.
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-

jaroslw
Zasłużony
Posty: 4524
Rejestracja: 10 grudnia 2005, 18:48
Kontakt:

Re: we_clearblue 1.0.3

Post autor: jaroslw » 21 listopada 2011, 21:46

Psikus pisze:Co do tej linii oddzielającej posty od profilu, to nie to, w dwóch miejscach znalazłem to, ale na zmiany nie reaguje
Będzie to albo ten fragment kodu z content.css:

Kod: Zaznacz cały

.postprofile {
	/* Also see tweaks.css */
	margin: 5px 0 10px 0;
	min-height: 80px;
	color: #666;
	border-right: 1px solid #fff;
	width: 22%;
	float: left;
	display: inline;
	font-size: 11px;
}

.pm .postprofile {
	border-right: 1px solid #ddd;
}
albo ten z colours.css:

Kod: Zaznacz cały

.postprofile {
	color: #666666;
	border-left-color: #FFFFFF;
}

.rtl .postprofile {
	border-right-color: #FFFFFF;
	border-left-color: transparent;
}

.pm .postprofile {
	border-left-color: #DDDDDD;
}

.rtl .pm .postprofile {
	border-right-color: #DDDDDD;
	border-left-color: transparent;
}
Problem stopki mChat możesz też rozwiązać inline. Poszukaj w plikach modyfikacji takiego kodu:

Kod: Zaznacz cały

<!--/ ** If you remove this expect no support from me (Jesli to usuniesz nie otrzymasz wsparcia) ** /-->
<div style="text-align:center;">
Zamień drugą linię na:

Kod: Zaznacz cały

<div style="text-align:center; background: KOLOR;">
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Aviator
Administrator
Posty: 2089
Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
Lokalizacja: ZS

Re: we_clearblue 1.0.3

Post autor: Aviator » 25 listopada 2011, 03:04

Dzięki serdeczne, mchat załatwiony, co do linii oddzielającej posty od profili, zabrałem się za to, także otwieram jakiś temat do podglądu, żeby widzieć jak reaguje na zmiany, patrze a linia zmieniona, także zatrybiło to z jakimś opóźnieniem te wcześniejsze zmiany jakie wprowadzałem, tylko ciekawe ze zawsze na bieżąco odświeżam motywy, a i tak nie reagowało. No ale ważne że jest ok. :)

Jeszcze mam ostatnia prośbę.
Nie mogę namierzyć jak zmienić kolor tych okienek, do zaznaczania.Chodzi mi tylko zmianę koloru białego w środku tych okienkach .
ss.JPG
(47.67 KiB) Pobrany 3808 razy
ss1.JPG
(15.04 KiB) Pobrany 3810 razy
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-

jaroslw
Zasłużony
Posty: 4524
Rejestracja: 10 grudnia 2005, 18:48
Kontakt:

Re: we_clearblue 1.0.3

Post autor: jaroslw » 26 listopada 2011, 16:21

Na końcu colours.css spróbuj poeksperymentować z:

Kod: Zaznacz cały

input[type="checkbox"] {
  border: 1px solid KOLOR;
  background: KOLOR;
}
Zastosowane będzie to do wszystkich elementów typu checkbox.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Aviator
Administrator
Posty: 2089
Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
Lokalizacja: ZS

Re: we_clearblue 1.0.3

Post autor: Aviator » 28 listopada 2011, 14:41

Na końcu colours.css spróbuj poeksperymentować z:
Zamierzonego efektu nie osiągnąłem, kwadracik został taki jaki był, a tylko dodało się do okoła tego kwadracika kolejny kwadracik z tłem i obramówką przez zemnie ustanowionym kolorem.

_________________________________________________________________________________________________________

Zainstalowałem dzisiaj na forum GYM sitemap & RSS - Google Yahoo Msn Live podczas instalacji miałem jeden problem w pliku stylu overal_footer.html:

znajdź:

Kod: Zaznacz cały

<ul class="linklist">
zamień na:

Kod: Zaznacz cały

<ul class="linklist<!-- IF GYM_LINKS --> navlinks<!-- ENDIF -->">
takiego kodu nie ma, ale jest za to:

Kod: Zaznacz cały

<p class="breadcrumbs">
więc ja zrobiłem tak, ale chyba źle....?

Kod: Zaznacz cały

<p class="breadcrumbs<!-- IF GYM_LINKS --> navlinks<!-- ENDIF -->">
drugi problem to kanał RSS nie za bardzo pobiera ten styl i tu będę wdzięczny za pomoc, tak to wygląda http://globalforum.pl/sport/news/forum.xml.gz
gym_sitemapsV2-0-3.zip
(536.37 KiB) Pobrany 169 razy
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-

jaroslw
Zasłużony
Posty: 4524
Rejestracja: 10 grudnia 2005, 18:48
Kontakt:

Re: we_clearblue 1.0.3

Post autor: jaroslw » 30 listopada 2011, 20:32

Psikus pisze:Zamierzonego efektu nie osiągnąłem, kwadracik został taki jaki był, a tylko dodało się do okoła tego kwadracika kolejny kwadracik z tłem i obramówką przez zemnie ustanowionym kolorem.
Precyzyjne stylowanie formularzy jest już całkiem poważnym wyzwaniem, zwłaszcza kontrolek :) Z tego co widzę poprzedni kod zadziałał już tylko w Operze. Aktualnie bez JS chyba się nie obędzie: http://webhole.net/2010/02/06/how-to-style-checkboxes/

Sama klasa .navlinks miałaby tylko niewielki wpływ na wygląd w stylu prosilver, więc nie jest to aż tak istotne.
Psikus pisze:drugi problem to kanał RSS nie za bardzo pobiera ten styl i tu będę wdzięczny za pomoc, tak to wygląda http://globalforum.pl/sport/news/forum.xml.gz
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli: brak odnośników w stopce do kanałów czy wygląd kanałów inny niż styl forum?
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Aviator
Administrator
Posty: 2089
Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
Lokalizacja: ZS

Re: we_clearblue 1.0.3

Post autor: Aviator » 30 listopada 2011, 20:38

weeb pisze:
Psikus pisze:Zamierzonego efektu nie osiągnąłem, kwadracik został taki jaki był, a tylko dodało się do okoła tego kwadracika kolejny kwadracik z tłem i obramówką przez zemnie ustanowionym kolorem.
Precyzyjne stylowanie formularzy jest już całkiem poważnym wyzwaniem, zwłaszcza kontrolek :) Z tego co widzę poprzedni kod zadziałał już tylko w Operze. Aktualnie bez JS chyba się nie obędzie: http://webhole.net/2010/02/06/how-to-style-checkboxes/
To ten kwadracik nie jest nigdzie zdefiniowany?
weeb pisze: Sama klasa .navlinks miałaby tylko niewielki wpływ na wygląd w stylu prosilver, więc nie jest to aż tak istotne.
Psikus pisze:drugi problem to kanał RSS nie za bardzo pobiera ten styl i tu będę wdzięczny za pomoc, tak to wygląda http://globalforum.pl/sport/news/forum.xml.gz
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli: brak odnośników w stopce do kanałów czy wygląd kanałów inny niż styl forum?
Tak, brakuje w stopce tych odnośników, chyba jednak ten kod źle został dodany skoro ta stopka nie działa tak jak powinna?
a tutaj http://globalforum.pl/sport/news/forum.xml.gz ten header coś nie tak wygląda jak powinien, znikł całkiem baner i ogólnie cos nie teges z tym.Chodzi tylko o górę bo resztą już jest OK
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-

jaroslw
Zasłużony
Posty: 4524
Rejestracja: 10 grudnia 2005, 18:48
Kontakt:

Re: we_clearblue 1.0.3

Post autor: jaroslw » 30 listopada 2011, 21:03

Psikus pisze:To ten kwadracik nie jest nigdzie zdefiniowany?
Nie wiem jak wyglądało to u Ciebie po wprowadzeniu zmian, ale z tego co zauważyłem, większość przeglądarek nadpisuje teraz te ustawienia systemowymi.

Masz włączoną obsługę wbudowanych w phpBB kanałów Atom? Tylko wtedy wyświetlane są te odnośniki.

Próbowałeś modyfikować układ w template/gym_rss.xsl? Dopiero teraz zauważyłem, że jest to mieszanka HTML i XML. Możesz więc próbować modyfikować szablon jak zwykły prosilver. Pytanie tylko czy jest to warte zachodu, skoro ideą kanałów jest agregowanie wiadomości w jakimś osobnym czytniku.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Aviator
Administrator
Posty: 2089
Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
Lokalizacja: ZS

Re: we_clearblue 1.0.3

Post autor: Aviator » 30 listopada 2011, 21:15

Tzn, w ACP w ustawieniach tej modyfikacji (akurat jeżeli chodzi o ten kanał RSS) jest opcja:
Style Rss

Stylowanie XSLT:
RSS może być stylowany używając XSL-Transform Style Sheet.
Tak Nie

Wymuś stylowanie:
Czyż nie jest to trochę głupie, musimy wykonać trik z przeglądarkami w celu umożliwienia użycia xlst. Robimy to poprzez dodanie kilku znaków spacji na początku kodu xml.
FF 2 i IE7 sprawdzają tylko 500 pierwszych znaków aby zdecydować czy jest to rss czy nie i nakładać swoje prywatne obsługiwanie
Tak Nie

Załaduj phpBB CSS:
Moduł GYM sitemap używa systemu szablonów phpBB3. XSL stylesheets jest używany do budowania stron html jest kompatybilny z stylami phpBB3.Z tą opcją, można podjąć decyzję o zastosowaniu CCS phpBB w XSL stylesheet zamiast domyślnych. W ten sposób, wszystkie twoje zmiany w motywach takie jak tło i czcionka lub nawet grafika będą użyte w stylach stron RSS.
Zmiany nastąpią tylko wyczyszczeniu cache RSS w menu "Konserwacja".
Jeśli pliki stylu RSS nie znajdują się w aktualnym stylu, będzie użyty domyślny styl (zawsze dostępny, oparty na prosilver).
Nie używaj szablonów prosilver z innymi stylami, CSSy nie będą współpracowały.
Wszystko mam na TAK, ale dalej jak podpasować pod styl ten RSS to nie wiem.
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-

jaroslw
Zasłużony
Posty: 4524
Rejestracja: 10 grudnia 2005, 18:48
Kontakt:

Re: we_clearblue 1.0.3

Post autor: jaroslw » 30 listopada 2011, 22:23

Wymagałoby to przepisania prawie całego pliku gym_rss.xsl by korzystał z elementów we_clearblue, czego i tak nie wszyscy użytkownicy by zobaczyli. Lepszą praktyką będzie zostawienie domyślnego szablonu przeglądarek. Najlepszym wyborem byłoby jednak pozostawienie standardowych kanałów Atom – jest to nowszy i lepszy standard.

W overall_footer.html znajdź:

Kod: Zaznacz cały

<!-- IF S_ENABLE_FEEDS -->
				<ul class="rightside">
					<!-- IF S_ENABLE_FEEDS_OVERALL --><li class="feed"><a href="{U_FEED}" title="{L_FEED} - {SITENAME}">{L_FEED}</a></li><!-- ENDIF -->
					<!-- IF S_ENABLE_FEEDS_NEWS --><li class="feed"><a href="{U_FEED}?mode=news" title="{L_FEED} - {L_FEED_NEWS}">{L_FEED_NEWS}</a></li><!-- ENDIF -->
					<!-- IF S_ENABLE_FEEDS_FORUMS --><li class="feed"><a href="{U_FEED}?mode=forums" title="{L_FEED} - {L_ALL_FORUMS}">{L_ALL_FORUMS}</a></li><!-- ENDIF -->
					<!-- IF S_ENABLE_FEEDS_TOPICS --><li class="feed"><a href="{U_FEED}?mode=topics" title="{L_FEED} - {L_FEED_TOPICS_NEW}">{L_FEED_TOPICS_NEW}</a></li><!-- ENDIF -->
					<!-- IF S_ENABLE_FEEDS_TOPICS_ACTIVE --><li class="feed"><a href="{U_FEED}?mode=topics_active" title="{L_FEED} - {L_FEED_TOPICS_ACTIVE}">{L_FEED_TOPICS_ACTIVE}</a></li><!-- ENDIF -->
				</ul>
			<!-- ENDIF -->
Zamień na:

Kod: Zaznacz cały

			<!-- IF S_ENABLE_FEEDS or GYM_LINKS -->
				<ul class="rightside">
					<!-- IF S_ENABLE_FEEDS -->
						<!-- IF S_ENABLE_FEEDS_OVERALL --><li class="feed"><a href="{U_FEED}" title="{L_FEED} - {SITENAME}">{L_FEED}</a></li><!-- ENDIF -->
						<!-- IF S_ENABLE_FEEDS_NEWS --><li class="feed"><a href="{U_FEED}?mode=news" title="{L_FEED} - {L_FEED_NEWS}">{L_FEED_NEWS}</a></li><!-- ENDIF -->
						<!-- IF S_ENABLE_FEEDS_FORUMS --><li class="feed"><a href="{U_FEED}?mode=forums" title="{L_FEED} - {L_ALL_FORUMS}">{L_ALL_FORUMS}</a></li><!-- ENDIF -->
						<!-- IF S_ENABLE_FEEDS_TOPICS --><li class="feed"><a href="{U_FEED}?mode=topics" title="{L_FEED} - {L_FEED_TOPICS_NEW}">{L_FEED_TOPICS_NEW}</a></li><!-- ENDIF -->
						<!-- IF S_ENABLE_FEEDS_TOPICS_ACTIVE --><li class="feed"><a href="{U_FEED}?mode=topics_active" title="{L_FEED} - {L_FEED_TOPICS_ACTIVE}">{L_FEED_TOPICS_ACTIVE}</a></li><!-- ENDIF -->
					<!-- ENDIF -->
					
					<!-- IF GYM_LINKS -->
						<!-- IF GYM_HTML_NEWS_LINK --><li class="feed">{GYM_HTML_NEWS_LINK}</li><!-- ENDIF -->
						<!-- IF GYM_HTML_MAP_LINK --><li class="feed">{GYM_HTML_MAP_LINK}</li><!-- ENDIF -->
						<!-- IF GYM_GOOGLE_LINK --><li class="feed">{GYM_GOOGLE_LINK}</li><!-- ENDIF -->
						<!-- IF GYM_RSS_LINK --><li class="feed">{GYM_RSS_LINK}</li><!-- ENDIF -->
						<!-- IF GYM_RSS_CHAN_LINK --><li class="feed">{GYM_RSS_CHAN_LINK}</li><!-- ENDIF -->
					<!-- ENDIF -->
				</ul>
			<!-- ENDIF -->
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Aviator
Administrator
Posty: 2089
Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
Lokalizacja: ZS

Re: we_clearblue 1.0.3

Post autor: Aviator » 30 listopada 2011, 22:39

Dzięki bardzo, doszły do stopki te elementy, tylko że nie działają 3 elementy, nie wiem czemu te linki tak prowadzą:

Kod: Zaznacz cały

http://globalforum.pl/rss/news/
http://globalforum.pl/maps/
http://globalforum.pl/news/
Tylko pozostaje kwestia tego kanału RSS tak jak tu na forum mają http://forum.phpbb3-mods.pl/modyfikacje ... /forum.xml to moim zdaniem wygląda to tak jak powinno, a u mnie http://globalforum.pl/rss/news/rss.xml.gz jakoś tak dziwnie, te logo RSS nachodzi na te napisy, ta szukajka taka dziwna i te menu, brak headera. Sam już nie wiem...
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-

jaroslw
Zasłużony
Posty: 4524
Rejestracja: 10 grudnia 2005, 18:48
Kontakt:

Re: we_clearblue 1.0.3

Post autor: jaroslw » 01 grudnia 2011, 16:35

Pod jakie adresy mają prowadzić?

Spróbuj skopiować ze stylu prosilver do common.css w we_clearblue klasy/identyfikatory takie jak: #page-header, .headerbar, .site-description, .search-box. Sprawdź tylko czy nazwy nie będą kolidować – możesz je później zmienić w common.css i gym_rss.xsl.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Aviator
Administrator
Posty: 2089
Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
Lokalizacja: ZS

Re: we_clearblue 1.0.3

Post autor: Aviator » 08 grudnia 2011, 02:14

Już miałem dawno o tym pisać, ale już za bardzo mi to doskwiera więc piszę teraz :P
Po przeniesieniu forum (tak mi się wydaje że po przeniesieniu) znikła szybka odpowiedź mimo iż opcje miałem zawszę włączoną i jest włączona z tego stylu znikła, na Prosilver jest.
Druga sprawa to byłoby trzeba poprawić korzystanie z tego stylu dla dużych rozdzielczości, styl a bardziej header przy dużych rozdzielczościach się sypie, header ucieka do prawej strony i po lewej stronie headera powstaje pusty kwadrat.
Tak to dokładnie wygląda:
h.JPG
(92.44 KiB) Pobrany 3669 razy
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-

Zablokowany