Coś jest nie tak

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.2.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i rozszerzeniami.
Awatar użytkownika
Lutmark
Posty: 84
Rejestracja: 07 października 2017, 20:18
Kontakt:

Coś jest nie tak

Post autor: Lutmark » 31 października 2018, 08:29

Podczas zmiany ustawień w profilu pojawia się błąd, co może być powodem?

Błąd ogólny
SQL ERROR [ mysqli ]

Field 'pf_phpbb_interests' doesn't have a default value [1364]

SQL

INSERT INTO phpbbsv_profile_fields_data (pf_phpbb_location, pf_phpbb_website, user_id) VALUES ('', '', 2)

BACKTRACE

FILE: (not given by php)
LINE: (not given by php)
CALL: msg_handler()

FILE: [ROOT]/phpbb/db/driver/driver.php
LINE: 997
CALL: trigger_error()

FILE: [ROOT]/phpbb/db/driver/mysqli.php
LINE: 193
CALL: phpbb\db\driver\driver->sql_error()

FILE: [ROOT]/phpbb/db/driver/factory.php
LINE: 329
CALL: phpbb\db\driver\mysqli->sql_query()

FILE: [ROOT]/phpbb/profilefields/manager.php
LINE: 249
CALL: phpbb\db\driver\factory->sql_query()

FILE: [ROOT]/includes/ucp/ucp_profile.php
LINE: 407
CALL: phpbb\profilefields\manager->update_profile_field_data()

FILE: [ROOT]/includes/functions_module.php
LINE: 676
CALL: ucp_profile->main()

FILE: [ROOT]/ucp.php
LINE: 394
CALL: p_master->load_active()

vader
Moderator
Posty: 715
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Coś jest nie tak

Post autor: vader » 31 października 2018, 09:56

Tabela phpbb_interests należy do jakiegoś rozszerzenia. Instalowałeś lub zmieniałeś coś ostatnio? Może zostały jakieś śmieci.

Awatar użytkownika
Lutmark
Posty: 84
Rejestracja: 07 października 2017, 20:18
Kontakt:

Re: Coś jest nie tak

Post autor: Lutmark » 31 października 2018, 10:38

Wyłączyłem wszystkie rozszerzenia ale błąd nadal występuje. Powiem dodatkowo żeby błąd pojawia się jedynie w zakładce Profil podczas tworzenia dodatkowego pola np. Miejsce zamieszkania potem przy wpisaniu miejscowości i kliknięciu w wyślij wywala błąd.

vader
Moderator
Posty: 715
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Coś jest nie tak

Post autor: vader » 31 października 2018, 10:54

Problemem może tez być, że hosting zaktualizował MySQL. Przeczytaj dokładnie drugi post z tego tematu https://www.phpbb.com/community/viewtopic.php?t=2424636

Awatar użytkownika
Lutmark
Posty: 84
Rejestracja: 07 października 2017, 20:18
Kontakt:

Re: Coś jest nie tak

Post autor: Lutmark » 31 października 2018, 10:58

Przeczytałem. No ale co mam zrobić?

vader
Moderator
Posty: 715
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Coś jest nie tak

Post autor: vader » 31 października 2018, 11:18

Lutmark pisze:
31 października 2018, 10:58
Przeczytałem. No ale co mam zrobić?
Czyli jednak nie przeczytałeś dokładnie, bo wszystko jest opisane

https://www.phpbb.com/support/docs/en/3 ... ue-errors/

Awatar użytkownika
Lutmark
Posty: 84
Rejestracja: 07 października 2017, 20:18
Kontakt:

Re: Coś jest nie tak

Post autor: Lutmark » 31 października 2018, 11:31

Vader ja tego nie wykonam nie potrafię.

vader
Moderator
Posty: 715
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Coś jest nie tak

Post autor: vader » 31 października 2018, 11:35

Niestety nikt za Ciebie tego nie zrobi.

vader
Moderator
Posty: 715
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Coś jest nie tak

Post autor: vader » 31 października 2018, 11:45

Dodam jeszcze raz, że ta tabela phpbb_interests należy do jakiegoś rozszerzenia. Samo wyłączenie rozszerzenia nie pomoże, trzeba też jeszcze usunąć jego dane. Podrzuć listę rozszerzeń jakie masz zainstalowane.

Awatar użytkownika
Lutmark
Posty: 84
Rejestracja: 07 października 2017, 20:18
Kontakt:

Re: Coś jest nie tak

Post autor: Lutmark » 01 listopada 2018, 07:01

Obrazek

vader
Moderator
Posty: 715
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Coś jest nie tak

Post autor: vader » 01 listopada 2018, 10:22

Przepraszam, ale źle to wczoraj odczytałem i trochę się zamieszałem. Zacznijmy jeszcze raz. Powiedz mi:

- czy ostatnio instalowałeś/odinstalowałeś jakieś rozszerzenia?
- czy jeśli coś odinstalowałeś, to usunąłeś dane tego rozszerzenia?
- czy zmieniałeś jakieś ustawienia na forum w kontekście dodatkowych pól profilu?
- kiedy zauważyłeś problem?
- czy na twoim hostingu była aktualizacja MySQL? Możesz ich dopytać bezpośrednio.

Zaloguj się do phpMyAdmin czy innego narzędzia i wykonaj polecenie. Wynik wrzuć tutaj lub do mnie na pw.

Kod: Zaznacz cały

DESCRIBE `phpbbsv_profile_fields_data`
Zaloguj się również do ACP > Użytkownicy i grupy > Dodatkowe pola profilu i wejdź w pole phpbb_interests, edytuj go i pokaż co tam masz

Awatar użytkownika
Lutmark
Posty: 84
Rejestracja: 07 października 2017, 20:18
Kontakt:

Re: Coś jest nie tak

Post autor: Lutmark » 01 listopada 2018, 12:56

Nie mogę aktywować tego pola pojawia się komunikat W tym polu nie wprowadzono wpisów właściwych dla domyślnego języka.


Awatar użytkownika
Lutmark
Posty: 84
Rejestracja: 07 października 2017, 20:18
Kontakt:

Re: Coś jest nie tak

Post autor: Lutmark » 02 listopada 2018, 12:12

Problem rozwiązałem. Co było powodem? a no to że musiałem przetłumaczyć pola społecznościowe jak Facbook itd. domyślnie było napisane wielkimi literami FACEBOOK a ja zmieniłem na małe czyli Facebook. Wykonałem to we wszystkich polach i zadziałało.

Obrazek

ODPOWIEDZ