Instalacja automod

Pomoc i dyskusje o narzędziach dostarczanych przez phpBB Group: zautomatyzowanym skrypcie AutoMOD do instalacji modyfikacji, bibliotece UMIL (Unified MOD Install Library), STK (Support Toolkit) oraz phpBB3 QuickInstall.
Awatar użytkownika
marcinulus
Posty: 7
Rejestracja: 16 sierpnia 2009, 19:57
Lokalizacja: Bezrzecze
Kontakt:

Instalacja automod

Post autor: marcinulus » 19 sierpnia 2009, 09:25

Witam, mam problem z instalacją automod. postępowałem zgodnie z instrukcją daroPL, ale niestety lipa:
1. pierwsza rzecz - printscreen - i wskazówka admina karze wkopiować pliki do katalogu phpBB3 - a ja nie mam takiego katalogu, można go utworzyć - ale to nic nie pomaga
2. kopiuje pliki luzem do katalogu forum - też nic nie pomaga - po odpaleniu install - nie ma zakładki pozwalającej na instalacje moda tak jak jest to na printscreen
3. Odpalenie pliku install_automod.php też nic nie daje

Sprawdziłem wszystkie możliwe przypadki (wg mnie ;) uprawnienia na katalogach i plikach i nic....
W między czasie podmieniłem pliki w katalogu /language/en/ na te z polskiej paczki ...
Automod pobrany ze strony wskazanej przez daroPL zawiera tylko 2 katalogi - może pobrałem zły plik, ale ktos na forum prosił o podrzucenie automoda poniewaz ma jakies tam problemy i wskazany został mu ten sam plik który ja ściągnąłem.

Adres forum: www.forum.gornabezrzecze.pl
wersja: phpBB3
serwer:
Apache 2.2.11 Running
DirectAdmin Running
Exim 4.69 Running
MySQL 5.0.81 Running
Named 9.5.1 Running
ProFTPd 1.3.2 Running
sshd Running
dovecot 1.1.15 Running

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Posty: 4564
Rejestracja: 24 czerwca 2005, 13:36
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Instalacja automod

Post autor: daroPL » 19 sierpnia 2009, 10:09

W paczce AutoMODa masz dwa foldery, upload i docs o ile się nie myle. Zawartość tego pierwszego kopiujesz do katalogu z phpBB3.
W przeglądarce wskazujesz http://twojadomena.pl/folderzphpbb3/install/ i AutoMOD jest zainstalowany.

Awatar użytkownika
marcinulus
Posty: 7
Rejestracja: 16 sierpnia 2009, 19:57
Lokalizacja: Bezrzecze
Kontakt:

Re: Instalacja automod

Post autor: marcinulus » 19 sierpnia 2009, 10:47

Poszło, dziękuję za pomoc.

cichytm

Re: Instalacja automod

Post autor: cichytm » 22 września 2011, 18:27

No u mnie nie poszło. Wywala mnie do logowania i komunikat że forum będzie niedostępne do czasu usuniecia katalogu install.
Jakieś pomysły?

cichytm

Re: Instalacja automod

Post autor: cichytm » 22 września 2011, 18:48

No dobra, znalazłem problem.
Faktycznie nie da się odpalić forum jeśli jest w nim katalog Install, ale w panelu administracyjnym w zakładce ogólne jest "specjalny" link, który pozwala przejść do katalogu install.

Piotrus201
Posty: 1
Rejestracja: 02 października 2011, 15:36

Re: Instalacja automod

Post autor: Piotrus201 » 02 października 2011, 15:37

Gdzie ten "specjalny" link ?
Poza tym jak to wpisać w przeglądarce ? Nazwa domeny wpisalem a jaki katalog ?

kamzak88
Posty: 15
Rejestracja: 16 grudnia 2012, 21:54

Re: Instalacja automod

Post autor: kamzak88 » 16 grudnia 2012, 21:56

ja mam taki problem..weszło mi do instalacji i następnym krokiem jest potwierdzenie ze chce sie zainstalwac automod..jak klikam tak cofa mi znów do poprzedniej "strony" instalacji..co mam zrobic

Kuchar1234
Posty: 64
Rejestracja: 04 sierpnia 2010, 17:32
Kontakt:

Re: Instalacja automod

Post autor: Kuchar1234 » 17 grudnia 2012, 16:58

Sugeruje zainstalować ponownie, miałem podobny błąd i reinstalacja pomogła.

seramun
Posty: 6
Rejestracja: 05 sierpnia 2014, 09:50

Re: Instalacja automod

Post autor: seramun » 05 sierpnia 2014, 09:56

Ja muszę być jakimś ciężkim przypadkiem...


Dokładnie co zrobiłam:
1. Stworzyłam folder "phpBB3" i do niego dałam wszystko co było w folderze "upload" od tego automoda
2. Do language/pl dałam wszystko co było w upload/language/en w automodzie
3. I dalej nie rozumiem... musiałam wcześniej usunąć folder "install", by forum mi działało, więc go nie mam. Próbuję wpisywać "http://adresmojegoforum.pl/folderzphpbb3/install/" w przeglądarkę i jest "brak strony o podanym adresie".

Gdzie mam szukać tego instalatora? W oryginalnej instrucji nie ma screenów, może dlatego mam problem.



Czy są jakies przeciwwskazania do używania modów? Czy np jak mam ich bardzo dużo to może to negatywnie wpłynąć na forum, nawet jeśli teoretycznie powinny one ułatwić używanie go?
Ostatnio zmieniony 05 sierpnia 2014, 10:24 przez seramun, łącznie zmieniany 1 raz.

Aviator
Administrator
Posty: 2089
Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
Lokalizacja: ZS

Re: Instalacja automod

Post autor: Aviator » 05 sierpnia 2014, 10:21

seramun pisze:Stworzyłam folder "phpBB3" i do niego dałam wszystko co było w folderze "upload" od tego automoda
Kopiujesz pliki AutoMod'a do poszczególnych lokalizacji swojego forum np.
Pliki z folderu 'adm/style' kopiujesz do folderu 'adm/style' swojego forum itd.
seramun pisze:musiałam wcześniej usunąć folder "install", by forum mi działało, więc go nie mam. Próbuję wpisywać "http://adresmojegoforum.pl/folderzphpbb3/install/" w przeglądarkę i jest "brak strony o podanym adresie".

No bo jak został usunięty to jak ma się wczytac :)
Usuwasz lub zmieniasz jego nazwę (lepiej zmienić i zostawić) po udanej instalacji modyfikacji.
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-

seramun
Posty: 6
Rejestracja: 05 sierpnia 2014, 09:50

Re: Instalacja automod

Post autor: seramun » 05 sierpnia 2014, 10:26

A zakładając że już go dawno nie ma, co mogę zrobić by go odzyskać? Nie wiem co tam było, kazali usunąć to uznałam za zło i usunęłam :(

Aviator
Administrator
Posty: 2089
Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
Lokalizacja: ZS

Re: Instalacja automod

Post autor: Aviator » 05 sierpnia 2014, 10:38

Masz go cały czas na swoim dysku komputera. wgraj go na nowo, a jak i z dysku usunęłaś to pobierz nową paczkę z AutoMod'em...
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-

seramun
Posty: 6
Rejestracja: 05 sierpnia 2014, 09:50

Re: Instalacja automod

Post autor: seramun » 05 sierpnia 2014, 10:51

Ok, dziękuję za pomoc i cierpliwość. Już wszystko działa.

alduviel
Posty: 6
Rejestracja: 24 września 2014, 08:58

Re: Instalacja automod

Post autor: alduviel » 24 września 2014, 09:39

Witam, widać po postach jestem kolejnym przypadkiem, któremu przydarzyły się problemy z automodem. Kieruje się chęcią zainstalowania tego stylu ale do tego widzę jeszcze daleka droga http://pbwow.com/forum/viewtopic.php?t=11304.

A kroki, które wykonałem są następujące:
1. Skopiowałem pliki językowe z paczki automoda.
2. Kopiuje automoda do /store/mods/
3. Wpisuje install i wyskakuje mi taki ekran http://i.imgur.com/Rhozcwc.jpg

To jest co wykonuje niestety w panelu administracyjnym nie pokazuje mi się zakładka automoda więc nie mogę przejść dalej. Uprzejmie proszę o podpowiedzi co robię nie tak. Pozdrawiam.

Aviator
Administrator
Posty: 2089
Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
Lokalizacja: ZS

Re: Instalacja automod

Post autor: Aviator » 24 września 2014, 10:52

screen przedstawia wprowadzenie do instalacji phpbb, a nie automoda, które jak wykazuje instalator jest zainstalowane.
Skopiuj poprawnie pliki auto moda na FTP
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-

Zablokowany