Cześć,
mam phpBB 3.0.14 i php 5.3 na hostingu. Chcę zrobić aktualizację do phpBB 3.3, a zatem najpierw muszę też zaktualizować php na hostingu. Czy mogę na początek bezpiecznie zaktualizować php do 8.2 i forum phpBB 3.0.14 będzie dalej działać?
phpBB 3.0.14 - aktualizacja php do 8.2?
Re: phpBB 3.0.14 - aktualizacja php do 8.2?
Hej, niestety to tak nie działa. Jeśli wcześniej zmienisz wersję PHP, to forum na starszej wersji przestanie działać.
W skrócie kroki do wykonania.
1. Zrób sobie kopię bazy danych/plików.
2. Przygotuj 3.0.14 do aktualizacji, chyba potrzebny jest SDK do usunięcia starych rozszerzeń.
3. Wrzuć pliki na serwer do nowej wersji.
4. Zmień wersję PHP na serwerze.
5. Przeprowadź aktualizację.
W skrócie kroki do wykonania.
1. Zrób sobie kopię bazy danych/plików.
2. Przygotuj 3.0.14 do aktualizacji, chyba potrzebny jest SDK do usunięcia starych rozszerzeń.
3. Wrzuć pliki na serwer do nowej wersji.
4. Zmień wersję PHP na serwerze.
5. Przeprowadź aktualizację.
Stoję przed podobnym zagadnieniem.
Mam phpBB 3.2.1 na PHP 7.0
Przejście na serwerze na 7.1 lub na 8 unieruchamia forum.
Z kolei aktualizacja forum niemożliwa z uwagi na wersję php.
Zamierzam podwyższyć wersję PHP i aktualizować forum - przy okazji przeniesienia stron wordpressa na nowy hosting - pojedynczo, żeby po kolei ogarniać tematy.
Spróbuję wg punktów 1-5.
Co to jest SDK?
Mam phpBB 3.2.1 na PHP 7.0
Przejście na serwerze na 7.1 lub na 8 unieruchamia forum.
Z kolei aktualizacja forum niemożliwa z uwagi na wersję php.
Zamierzam podwyższyć wersję PHP i aktualizować forum - przy okazji przeniesienia stron wordpressa na nowy hosting - pojedynczo, żeby po kolei ogarniać tematy.
Spróbuję wg punktów 1-5.
Co to jest SDK?
STK to dodatek/wtyczka, która pomaga wyczyścić strukturę bazy danych z zainstalowanych wtyczek (kiedyś to się inaczej robiło). https://www.phpbb.com/support/stk/
EDIT: Moja pomyłka, STK zamiast SDK.
EDIT: Moja pomyłka, STK zamiast SDK.
Dodając własne trzy grosze muszę napisać, że jak ja robiłem update do 3.2.x to musiałem najpierw przejść na ostatnią wersję 3.1.x Po prostu nie dało się zrobić aktualizacji w jednym kroku, więc jeśli ktoś potrzebuje przejść z 3.0.x na 3.3.x, a nie bardzo mu idzie, to niech najpierw zaktualizuje do 3.1.X.
Pamietasz jaki był problem?traf pisze: ↑15 czerwca 2024, 17:33Dodając własne trzy grosze muszę napisać, że jak ja robiłem update do 3.2.x to musiałem najpierw przejść na ostatnią wersję 3.1.x Po prostu nie dało się zrobić aktualizacji w jednym kroku, więc jeśli ktoś potrzebuje przejść z 3.0.x na 3.3.x, a nie bardzo mu idzie, to niech najpierw zaktualizuje do 3.1.X.
Niedawno pomagałem testowo zaktualizować phpBB 3.0.14 i bezpośrednio poszło do 3.3.12 bez problemów.