Nazwa witryny

Dyskusje na temat modyfikowania i tworzenia stylów do phpBB 3.0.x oraz spraw związanych z szablonami, motywami i zestawami obrazków.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

Wazdar

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 14 sierpnia 2015, 18:58

Nazwa witryny

Post14 sierpnia 2015, 19:08

Witam
Mam pytanie co dla kogoś może zająć dosłownie 5 minut. Przeszukałem cały internet + fora i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Moje pytanie brzmi czy nazwa witryny forum co znajduje się u góry na środku może być aktywnym linkiem ?
Mam forum na php bb 3.0.14 i chciałem zrobić w nazwie witryny link do przejścia na stronę internetową. Jeśli się da coś takiego zrobić to, który plik odpowiada za edytowanie tej nazwy ?

Z góry dziękuje za pomoc
wazdar
Offline
Awatar użytkownika

Zyleta

Moderator

  • Posty: 196
  • Rejestracja: 03 marca 2014, 15:39

Re: Nazwa witryny

Post14 sierpnia 2015, 22:13

plik overall_header.html, szukaj {SITENAME} (chyba tak, w każdym razie, nagłówek h1 - tylko jeden jest taki).

A jak zrobić z tego link, to myślę że będziesz wiedział, ale gdyby nawet nie, to podpowiem, że potrzeba do tego <a href="..."> i prawdopodobnie będziesz musiał to wystylować (pliki css), tak aby ta nazwa witryny nie zmieniała koloru i nie dodawała podkreślenia jak zwykłe linki, chyba że by Ci to nie przeszkadzało :)
Offline

Wazdar

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 14 sierpnia 2015, 18:58

Re: Nazwa witryny

Post15 sierpnia 2015, 15:55

Wiec tak plik o którym mowa jest w plikach stylu jaki używam. Znalazłem go i zmieniłem tak jak poniżej ale nic to nie pomogło.

Znalazłem tą linijkę i wygląda tak:
<td width="100%" align="center"><h1>{SITENAME}</h1><span class="gen"></a>{SITE_DESCRIPTION}</span></td>

Coś takiego wstawiłem zamiast {SITENAME}
<a href="http://nazwa_witryny">swój opis</a>

Pewnie robię coś źle ktoś podpowie co ?
Offline
Awatar użytkownika

Zyleta

Moderator

  • Posty: 196
  • Rejestracja: 03 marca 2014, 15:39

Re: Nazwa witryny

Post15 sierpnia 2015, 16:11

Przede wszystkim, nie powinieneś zmieniać {SITENAME} na "swój opis", bo {SITENAME} możesz spokojnie sobie wpisać w panelu administracyjnym i w każdym momencie sobie to zmienić, bez grzebania w kodzie (na podstronie "Ustawienia witryny" --> pole "Nazwa witryny" - może się różnić nazewnictwo względem 3.1, a którym się wzoruję).

Kolejne co, to musisz odświeżyć style (wybacz, nie pamiętam dokładnie jak to się nazywało, ale możliwe że zakładka "style" i odświeżasz swój styl (bez obrazków, pozostałe dwa, o ile robiłeś też zmiany w pliku css, jak nie robiłeś jeszcze zmian w pliku css, to starczy odświeżenie szablonów Twojego stylu).
Offline

Wazdar

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 14 sierpnia 2015, 18:58

Re: Nazwa witryny

Post15 sierpnia 2015, 16:42

Więc tak problem rozwiązany, poniżej rozwiązania jakie zastosowałem:

Aby wyświetlał nam się link:
<h1><a href="http://nazwa_witryny">Opis witryny jak ktoś chcę</a></h1>
Po tej operacji wchodzimy w PA-STYLE-SZABLONY-ODŚWIEŻ przy naszym stylu, który używamy.

Aby link otwierał się w nowym oknie:
<h1><a href="http://nazwa_witryny" target="_blank">opis_witryny</a></h1>
No i ta sama operacja z odświeżaniem jak powyżej


Zyleta wielkie dzięki za pomoc bez Ciebie bym sobie nie poradził.
Temat do zamknięcia.
Offline
Awatar użytkownika

Zyleta

Moderator

  • Posty: 196
  • Rejestracja: 03 marca 2014, 15:39

Re: Nazwa witryny

Post15 sierpnia 2015, 17:25

Myślę, że byś sobie jakoś poradził :) Może dłużej by to zajęło, ale nie ma rzeczy niemożliwych ;) Dziękuję za podziękowania :)
Powodzenia dalej
Pozdrawiam

Wróć do Pomoc

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość