Naprawa zakładek menu

Dyskusje na temat modyfikowania i tworzenia stylów do phpBB 3.0.x oraz spraw związanych z szablonami, motywami i zestawami obrazków.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

Espex

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 23 czerwca 2015, 08:52

Naprawa zakładek menu

Post23 czerwca 2015, 09:09

Witam,

Mam pewien problem z zakładkami menu. Problem leży w tym, że po na ciśnięciu np. Użytkownicy, zakładka powinna podświetlać się na biało

Mam tak:
(Po naciśnięciu na zakładkę Użytkownicy, zakładka Forum powinna być taka jak reszta a zakładka Użytkownicy podświetlać się na biało)
Obrazek

Prawidłowo wygląda tak:
Obrazek

Adres forum: http://forom.16mb.com/index.php
Offline
Awatar użytkownika

Zyleta

Moderator

  • Posty: 196
  • Rejestracja: 03 marca 2014, 15:39

Re: Naprawa zakładek menu

Post23 czerwca 2015, 09:45

Musisz dodać odpowiedni warunek IF, prawdopodobnie pod klasę obiektu.

Jeśli Twoje menu ma kod mniej więcej taki:
Kod: Zaznacz cały
<li>Forum</li>
<li>Użytkownicy</li>
<li>Kontakt</li>
<li>Regulamin</li>


To musisz dodać odpowiednie warunki dodając klasę "active", tj.
<li<!-- IF SCRIPT_NAME == "index" --> class="active"<!-- ENDIF -->>Forum<li>
<li<!-- IF SCRIPT_NAME == "memberlist" --> class="active"<!-- ENDIF -->>Użytkownicy<li>
itd.

(z tego co widzę na Twojej stronie, nie masz odpowiednich odnośników pod przyciski kontakt i regulamin, ale jak już będziesz, to po nazwie w adresie będziesz mógł odpowiednio dopasować co wpisać w "script name").

Myślę, że to powinno pomóc ;)
Offline

Espex

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 23 czerwca 2015, 08:52

Re: Naprawa zakładek menu

Post23 czerwca 2015, 09:51

Zyleta pisze:Musisz dodać odpowiedni warunek IF, prawdopodobnie pod klasę obiektu.

Jeśli Twoje menu ma kod mniej więcej taki:
Kod: Zaznacz cały
<li>Forum</li>
<li>Użytkownicy</li>
<li>Kontakt</li>
<li>Regulamin</li>


To musisz dodać odpowiednie warunki dodając klasę "active", tj.
<li<!-- IF SCRIPT_NAME == "index" --> class="active"<!-- ENDIF -->>Forum<li>
<li<!-- IF SCRIPT_NAME == "memberlist" --> class="active"<!-- ENDIF -->>Użytkownicy<li>
itd.

(z tego co widzę na Twojej stronie, nie masz odpowiednich odnośników pod przyciski kontakt i regulamin, ale jak już będziesz, to po nazwie w adresie będziesz mógł odpowiednio dopasować co wpisać w "script name").

Myślę, że to powinno pomóc ;)



Zupełnie tego nie ogarniam, dopiero zacząłem zabawę z PhpBB

Mój kod do menu wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały
<div class="wp-header-bottom">
      <div class="mwrap">
         <ul class="bottommenu">
            <!-- <li><a href="/">Homepage</a></li> -->
            <li class="active">Forum</li>
                                <li><a href="/memberlist.php">Użytkownicy</a></li>
                                <li><a href="/">Kontakt</a></li>
                                <li><a href="/memberlist.php">Regulamin</a></li>
         </li>
      </div>
   </div>
</div>
Offline
Awatar użytkownika

Zyleta

Moderator

  • Posty: 196
  • Rejestracja: 03 marca 2014, 15:39

Re: Naprawa zakładek menu

Post23 czerwca 2015, 12:26

No to właśnie dałem Ci rozwiązanie :>, fakt, zapomniałem dać w tagi "code", ale jest :>

Kod: Zaznacz cały
<li<!-- IF SCRIPT_NAME == "index" --> class="active"<!-- ENDIF -->>Forum<li>
<li<!-- IF SCRIPT_NAME == "memberlist" --> class="active"<!-- ENDIF -->>Użytkownicy<li>


I mówiłem też, że nie masz żadnego odnośnika do "kontakt" i "regulamin" (tu błędny, bo prowadzący do listy użytkowników), więc nie podam "gotowca", ale mniejsza z tym, powinieneś mniej więcej ogarnąć o co biega :P

Dodam, że warunek IF SCRIPT_NAME oznacza, że jeśli jest aktywny dany element strony (np. index, memberlist, viewforum, viewtopic, faq itp.), to wtedy się aktywuje dana "rzecz" (czyli to co wpiszesz w danym warunku)
Offline

Espex

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 23 czerwca 2015, 08:52

Re: Naprawa zakładek menu

Post23 czerwca 2015, 12:50

Coś nie działa to zbytnio. Zobacz jak to wygląda...

Chce aby na moim forum chodzi tak samo Menu jak na tym forum http://forum.invisionize.pl
Offline
Awatar użytkownika

Zyleta

Moderator

  • Posty: 196
  • Rejestracja: 03 marca 2014, 15:39

Re: Naprawa zakładek menu

Post23 czerwca 2015, 13:35

Faktycznie, mój błąd, zamiast cudzysłowu - ", powinien być znak pojedynczego apostrofu (czy jak to się tam nazywa '

Więc wyglądałoby to tak:
Kod: Zaznacz cały
<li<!-- IF SCRIPT_NAME == 'index' --> class="active"<!-- ENDIF -->>Forum<li>
<li<!-- IF SCRIPT_NAME == 'memberlist' --> class="active"<!-- ENDIF -->>Użytkownicy<li>
Offline

Espex

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 23 czerwca 2015, 08:52

Re: Naprawa zakładek menu

Post23 czerwca 2015, 13:39

Zyleta pisze:<li<!-- IF SCRIPT_NAME ==


Hymm, ale i tak to samo
Offline
Awatar użytkownika

Zyleta

Moderator

  • Posty: 196
  • Rejestracja: 03 marca 2014, 15:39

Re: Naprawa zakładek menu

Post23 czerwca 2015, 15:00

Ja tam widzę różnicę w Twoim menu ;) (pierwsza zakładka o nazwie "Forum" jest zawsze "podświetlona", gdyż zapewne jej nie zmieniałeś. Druga zakładka "Użytkownicy" posiada odnośnik, ale się nie podświetla, więc zapewne jej nie zmieniałeś. Dalej dodałeś to co ja wysłałem, tyle, że ja nie dałem "gotowca" - nie dałem linków przekierowujących, jak masz w tych dwóch poprzednich, wymienionych przeze mnie elementach menu, a samą myśl, jak to rozwiązać. I właśnie te dwa ostatnie elementy menu działają tak jak chciałeś (tylko nie są to linki, przez co sprawia wrażenie błędnego działania).

Jak chcesz "małego gotowca", to wyglądałby on mniej więcej tak:
Kod: Zaznacz cały
<li<!-- IF SCRIPT_NAME == 'index' --> class="active"<!-- ENDIF -->><a href="./index.php">Forum</a></li>
<li<!-- IF SCRIPT_NAME == 'memberlist' --> class="active"<!-- ENDIF -->><a href="/memberlist.php">Użytkownicy</a></li>


To, wydaje mi się, że w mniejszym stopniu jest tym, o co Ci dokładnie chodzi :P Z dodaniem kolejnych elementów menu nie powinieneś mieć większych problemów, gdyż odbywa się to na podobnej (jeśli nie takiej samej) zasadzie ;)
Offline

Espex

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 23 czerwca 2015, 08:52

Re: Naprawa zakładek menu

Post24 czerwca 2015, 10:27

#UP
Faktycznie Wielkie Dzięki

Ale jeszcze coś nie tek jest z tym menu. Pobaw się menu a zobaczysz o co chodzi
Offline
Awatar użytkownika

Zyleta

Moderator

  • Posty: 196
  • Rejestracja: 03 marca 2014, 15:39

Re: Naprawa zakładek menu

Post24 czerwca 2015, 13:16

Chodzi Ci o to, że jak jest zakładka "aktywna", to jest szersza (a po najechaniu białe pole zostaje dookoła a wewnątrz jest niebieskie)??

Jeśli tak, to już musiałbyś się pobawić w plikach css i zmienić style dla menu, poszukaj ul.bottommenu li i tam będziesz mógł sobie zmienić wygląd zakładki (ul.bottommenu li - odpowiada za wygląd zakładki "w spoczynku", ul.bottommenu li.active - wygląd gdy jest "aktywna", czyt. po naciśnięciu, ul.bottommenu li:hover - wygląd po najechaniu. Możesz mieć też bardziej rozbudowane, np. ul.bottommenu li.active:hover, ul.bottommenu li:before itp. i też możesz sobie zobaczyć co to zmieni ;)).

PS samo ul.bottommenu będzie wprowadzało zmianę w pasku, gdzie masz umieszczone menu, a nie w samych elementach menu

Wróć do Pomoc

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron