Dodatkowe znaczniki BBCode

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.0.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i modyfikacjami.
Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Posty: 4564
Rejestracja: 24 czerwca 2005, 13:36
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Dodatkowe znaczniki BBCode

Post autor: daroPL » 16 sierpnia 2008, 08:56

W tym temacie przedstawię najpopularniejsze własne kody BBCode . By dodać nowy BBCode wchodzimy do PA -> Pisanie postów -> Kody BBCode -> Dodaj nowy BBCode.

YouTube (umieszczanie filmików wewnątrz posta)

Kod BBCode:

Kod: Zaznacz cały

[youtube]{SIMPLETEXT}[/youtube]
Zamiennik HTML:

Kod: Zaznacz cały

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/{SIMPLETEXT}"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/{SIMPLETEXT}" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
Google Video (umieszczanie filmików wewnątrz postu)

Kod BBCode:

Kod: Zaznacz cały

[googlevid]http://video.google.com/videoplay?docid=-{NUMBER}[/googlevid]
Zamiennik HTML:

Kod: Zaznacz cały

<embed style="width:400px; height:326px;" id="VideoPlayback" type="application/x-shockwave-flash" src="http://video.google.com/googleplayer.swf?docId={NUMBER}&hl=en" flashvars=""></embed>
Wyrównanie tekstu
  • Do środka
    Kod BBCode:

    Kod: Zaznacz cały

    [center]{TEXT}[/center]
    Zamiennik HTML:

    Kod: Zaznacz cały

    <div align="center">{TEXT}</div>
  • Do prawej
    Kod BBCode:

    Kod: Zaznacz cały

    [right]{TEXT}[/right]
    Zamiennik HTML:

    Kod: Zaznacz cały

    <div align="right">{TEXT}</div>
  • Wyjustowanie
    Kod BBCode:

    Kod: Zaznacz cały

    [justify]{TEXT}[/justify]
    Zamiennik HTML:

    Kod: Zaznacz cały

    <div align="justify">{TEXT}</div>
Pozioma linia
Kod BBCode:

Kod: Zaznacz cały

[hr][/hr]
Zamiennik HTML:

Kod: Zaznacz cały

<hr />
Spoiler (Boks z możliwością chowania zawartości - zwartość domyślnie jest chowana)
Kod BBCode:

Kod: Zaznacz cały

[spoiler]{TEXT}[/spoiler]
Zamiennik HTML:

Kod: Zaznacz cały

<dl class="codebox"><dt>Spoiler: <a href="javascript&#058; void(0);" onClick="var spoiler = this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('dd')[0]; if ( spoiler.style.display == 'none' ) { spoiler.style.display = 'block'; this.innerHTML = 'hide'; } else { spoiler.style.display = 'none'; this.innerHTML = 'show'; };">pokaż</a></dt><dd style="display: none;">{TEXT}</dd></dl>
Odnośnik do wyników z Google
Kod BBCode:

Kod: Zaznacz cały

[google]{TEXT}[/google]
Zamiennik HTML:

Kod: Zaznacz cały

<a href="http://www.google.pl/search?q={TEXT}" alt="Google: {TEXT}">{TEXT}</a>
Odnośnik do pozycji w Wikipedii
Kod BBCode:

Kod: Zaznacz cały

[wikipedia]{TEXT}[/wikipedia]
Zamiennik HTML:

Kod: Zaznacz cały

<a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/{TEXT}" alt="Wikipedia: {TEXT}">{TEXT}</a>
Przekreślony tekst
Kod BBCode:

Kod: Zaznacz cały

[strike]{TEXT}[/strike]
Zamiana HTML:

Kod: Zaznacz cały

<span style="text-decoration: line-through;">{TEXT}</span>
LateX
Kod BBCode:

Kod: Zaznacz cały

[tex]{TEXT}[/tex]
Zamiennik HTML:

Kod: Zaznacz cały

<img src="http://www.forkosh.dreamhost.com/mimetex.cgi?{TEXT}">
Ramka z tekstem
Kod BBCode:

Kod: Zaznacz cały

[border={NUMBER}]{TEXT}[/border]
Zamiennik HTML:

Kod: Zaznacz cały

<div style="padding: 5px; border: {NUMBER}px solid #000;">{TEXT}</div>
Ostatnio zmieniony 05 kwietnia 2010, 10:06 przez jaroslw, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Dodano BBCode LateX

Kiziea
Posty: 75
Rejestracja: 19 marca 2008, 09:56

Re: Własne BBCode

Post autor: Kiziea » 31 sierpnia 2008, 13:43

Notatki administratorów i moderatorów.

Administrator
Używanie BBCode:

Kod: Zaznacz cały

[admin]{TEXT}[/admin]
Kod HTML:

Kod: Zaznacz cały

<center><table width="400">
<tbody>
<tr>
    <td bgcolor="#FF0000" width="400">
<font color="black"><b>&nbsp;Notatka administratora</b></font>
</td>
  </tr>
  <tr>
    <td bgcolor="#ffc1ce" width="400"><font color="black">&nbsp;{TEXT}&nbsp;</font></td>
  </tr>

</tbody></table></center>
Moderator
Używanie BBCode:

Kod: Zaznacz cały

[mod]{TEXT}[/mod]
Kod HTML:

Kod: Zaznacz cały

<center><table width="400">
<tbody>
<tr>
    <td bgcolor="#008000" width="400">
<font color="black"><b>&nbsp;Notatka moderatora</b></font>
</td>
  </tr>
  <tr>
    <td bgcolor="#7FFF00" width="400"><font color="black">&nbsp;{TEXT}&nbsp;</font></td>
  </tr>

</tbody></table></center>
A tutaj macie jak to wygląda :)
Obrazek

rad77
Posty: 380
Rejestracja: 15 września 2008, 21:27
Lokalizacja: Mielec
Kontakt:

Re: Dodatkowe znaczniki BBCode

Post autor: rad77 » 15 maja 2010, 07:08

damian1812 pisze: A tutaj macie jak to wygląda :)
Obrazek
Obrazek mi nie działa

Warszawiak
Posty: 29
Rejestracja: 22 kwietnia 2010, 19:06
Kontakt:

Re: Dodatkowe znaczniki BBCode

Post autor: Warszawiak » 26 maja 2010, 19:10

Przy YT powinno być {TEXT}. ;)

jaroslw
Zasłużony
Posty: 4524
Rejestracja: 10 grudnia 2005, 18:48
Kontakt:

Re: Dodatkowe znaczniki BBCode

Post autor: jaroslw » 27 maja 2010, 11:22

W nowszych wersjach phpBB (od 3.0.6) zalecane jest używanie {SIMPLETEXT} zamiast {TEXT}, tam gdzie to tylko możliwe (ze względów bezpieczeństwa).
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

Warszawiak
Posty: 29
Rejestracja: 22 kwietnia 2010, 19:06
Kontakt:

Re: Dodatkowe znaczniki BBCode

Post autor: Warszawiak » 28 maja 2010, 16:45

Jak dam "{SIMPLETEXT}", to nie działa. :? A czemu {SIMPLETEXT} jest bezpieczniejsze :?:

jaroslw
Zasłużony
Posty: 4524
Rejestracja: 10 grudnia 2005, 18:48
Kontakt:

Re: Dodatkowe znaczniki BBCode

Post autor: jaroslw » 30 maja 2010, 15:27

Na pewno masz phpBB przynajmniej w wersji 3.0.6? Opisy nowych tokenów:

{TEXT} – Dowolny tekst, zawierający obce znaki, numery, itd... Nie powinieneś używać tego tokena w tagach HTML. Użyj w zamian IDENTIFIER, INTTEXT albo SIMPLETEXT.

{SIMPLETEXT} – Znaki alfabetu łacińskiego (A-Z), cyfry, spacje, przecinki, kropki, plus, minus, myślnik i podkreślenie

{INTTEXT} – Znaki Unicode liter, cyfry, spacje, przecinki, kropki, plus, minus, myślnik, podkreślenie i białe spacje.

{IDENTIFIER} – Znaki z łacińskiego alfabetu (A-Z), numery, łączniki i podkreślenia
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

skay
Posty: 7
Rejestracja: 30 czerwca 2010, 15:17

Re: Dodatkowe znaczniki BBCode

Post autor: skay » 30 czerwca 2010, 15:19

Witam, mam taki problemik, otóż zaczyna robić forum o tematyce Filmy Online, i potrzebny mi jest taki wyświetlacz filmów, bo jak daje jego kod, np:

Kod: Zaznacz cały

<object width="640" height="370"><param name="movie" value="http://www.megavideo.com/v/CV1G6BSU93b9df0a3d2cca0631584c21222d40c4"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="http://www.megavideo.com/v/CV1G6BSU93b9df0a3d2cca0631584c21222d40c4" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="640" height="370"></embed></object>
To po prostu wyświetla się kod zamiast filmu, proszę o szybką pomoc. Z Góry thx.

pit
Posty: 1580
Rejestracja: 25 lutego 2009, 18:15

Re: Dodatkowe znaczniki BBCode

Post autor: pit » 30 czerwca 2010, 17:02

Kod: Zaznacz cały

[megavideo]{URL}[/megavideo]
zamiennik

Kod: Zaznacz cały

<object width="640" height="370"><param name="movie" value="{URL}"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="{URL}" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="640" height="370"></embed></object>
linia pomocy

Kod: Zaznacz cały

[megavideo]link[/megavideo]

skay
Posty: 7
Rejestracja: 30 czerwca 2010, 15:17

Re: Dodatkowe znaczniki BBCode

Post autor: skay » 01 lipca 2010, 09:56

No niby działa, ale jest jeszcze jeden problem, no daje tego BBCode i powinien się pokazać, ale zamiast filmu przez sekundę pojawia się białe tło i tyle.

pit
Posty: 1580
Rejestracja: 25 lutego 2009, 18:15

Re: Dodatkowe znaczniki BBCode

Post autor: pit » 01 lipca 2010, 17:47

Może zły link.
demo

Awatar użytkownika
zmora150
Posty: 72
Rejestracja: 24 lipca 2010, 04:34
Kontakt:

bbcode do wrzuta :)

Post autor: zmora150 » 10 sierpnia 2010, 13:31

Tak na potrzeby strony do zagadek zrobiłem bbcode do wrzuta.pl

wchodzimy do PA>Pisanie postów>bbcode

wybieramy utwórz, w pierwszym polu dodajemy

Kod: Zaznacz cały

[wrzuta]http://{SIMPLETEXT}.wrzuta.pl/audio/{IDENTIFIER}/{SIMPLETEXT}[/wrzuta]
w drugim polu dodajemy

Kod: Zaznacz cały

<script type="text/javascript" src="http://www.wrzuta.pl/embed_audio.js?key={IDENTIFIER}&width=450&bg=ffffff"></script>
a w ostatnim polu dodajemy

Kod: Zaznacz cały

Wrzuta: [wrzuta]wklej tu link do pliku audio[/wrzuta]

i działa cacy :D a tutaj przykład http://animan.com.pl/forum/viewtopic.ph ... 8002#p8002

Awatar użytkownika
zmora150
Posty: 72
Rejestracja: 24 lipca 2010, 04:34
Kontakt:

Re: bbcode do Joemonster :)

Post autor: zmora150 » 10 sierpnia 2010, 13:58

Tu jeszcze bbcode do audio z joemonster :)

Używanie znacznika BBCode

Kod: Zaznacz cały

[Joe_Audio]http://www.joemonster.org/p/{IDENTIFIER}/{IDENTIFIER1}[/Joe_Audio]
Zamiennik HTML

Kod: Zaznacz cały

<object width="425" height="20"><param name="movie" value="http://www.joemonster.org/emb/{IDENTIFIER}/ex/{IDENTIFIER1}"><embed src="http://www.joemonster.org/emb/{IDENTIFIER}/ex/{IDENTIFIER1}" type="application/x-shockwave-flash" width="425" height="20"></object>
Linia pomocy

Kod: Zaznacz cały

Joemonster: [Joe_Audio]wstaw tutaj link do audio na joemonster[/Joe_Audio]
Ostatnio zmieniony 10 sierpnia 2010, 20:49 przez zmora150, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
@Marcin
Zasłużony
Posty: 1635
Rejestracja: 08 lutego 2009, 21:27
Lokalizacja: Nowa Ruda (PL) / Milton Keynes (UK)
Kontakt:

Re: bbcode do wrzuta :)

Post autor: @Marcin » 10 sierpnia 2010, 18:57

dodawaj BBCode do tego tematu: Dodatkowe znaczniki BBCode
Ostatnio zmieniony 10 sierpnia 2010, 19:04 przez jaroslw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączyłem te tematy :)
Wsparcie phpBB PL !!

abmd73
Posty: 22
Rejestracja: 10 sierpnia 2010, 15:26

Re: Dodatkowe znaczniki BBCode

Post autor: abmd73 » 11 sierpnia 2010, 05:45

witam, właśnie odpaliłem forum i mam kłopot z kodem html reklamy, nie pokazuje się.
Są to kody takie:

Kod: Zaznacz cały

<object 
classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" 
codebase="https://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,0,0" 
id="8a989135ee2b49d6b8ff2afc624d7c32" 
width="468" 
height="60">
<param name="movie" value="http://imstore.bet365affiliates.com/?AffiliateCode=365_045072&CID=355&DID=5&TID=2&PID=149&LNG=21&ClickTag=http%3a%2f%2fimstore.bet365affiliates.com%2fTracker.aspx%3fAffiliateId%3d29304%26AffiliateCode%3d365_045072%26CID%3d355%26DID%3d5%26TID%3d2%26PID%3d149%26LNG%3d21&Popup=true">
<param name="quality" value="high">
<param name="wmode" value="transparent">
<param name="allowScriptAccess" value="always">
<param name="allowNetworking" value="external">
<embed 
src="http://imstore.bet365affiliates.com/?AffiliateCode=365_045072&CID=355&DID=5&TID=2&PID=149&LNG=21&ClickTag=http%3a%2f%2fimstore.bet365affiliates.com%2fTracker.aspx%3fAffiliateId%3d29304%26AffiliateCode%3d365_045072%26CID%3d355%26DID%3d5%26TID%3d2%26PID%3d149%26LNG%3d21&Popup=true" 
quality="high" 
allowScriptAccess="always" 
allowNetworking="external"  
swLiveConnect="false" 
width="468" 
height="60" 
name="8a989135ee2b49d6b8ff2afc624d7c32" 
type="application/x-shockwave-flash" 
pluginspage="https://www.macromedia.com/go/getflashplayer" 
wmode="transparent">
</embed>
</object>
lub

Kod: Zaznacz cały

<A href="http://imstore.bet365affiliates.com/Tracker.aspx?AffiliateId=29304&AffiliateCode=365_045072&CID=355&DID=5&TID=1&PID=149&LNG=21" target="_blank"><img src="http://imstore.bet365affiliates.com/?AffiliateCode=365_045072&CID=355&DID=5&TID=1&PID=149&LNG=21" border="0" ></A>
o kodzie java nie wspomnę.
Zadziałała mi kombinacja:

Kod: Zaznacz cały

[url=http://www.bet365.com/home/?affiliate=365_045072/][img]http://imstore.bet365affiliates.com/AffiliateCreativeBanners/Sports/General/no2sportsopenoffer/pl-PL/All/STD/720x300_5.gif[/img][/url]
Proszę o pomoc.
I mam jeszcze jedno pytanie. Widziałem na forach że można zdefiniować aby co ileś postów pojawiała się reklama, np. Google Adwords. W ogóle uboga jest konfiguracja forum, szkoda że ktoś nie stworzył w panelu miejsca do reklam bocznych, górnych itd

Zablokowany