Przeniesienie forum z serwera localnego

Pomoc przy instalacji oraz użytkowaniu phpBB 3.2.x. Forum nie służy do zgłaszania znalezionych błędów, innowacji lub problemów związanych ze stylami i rozszerzeniami.
Damnian
Posty: 25
Rejestracja: 17 marca 2017, 12:06

Przeniesienie forum z serwera localnego

Post autor: Damnian » 20 marca 2017, 17:09

Okej, udało mi się ogarnąć bazę danych i zaktualizować forum do wersji 3.2 - na localu śmiga.
Po przeniesieniu bazy i plików przez FTP mam:
500 Internal Error
The server encountered an internal error and could not complete your request.
Przy przeniesieniu starej wersji (3.0.11) folderów:
- images/
- files/
- store
- config.php
Oraz po skopiowaniu nowych plików (3.2) i próbie aktualizacji mam błąd:
Obrazek

Serwer Home'a, interpreter PHP w wersji 5.4

Coś pominąłem, zapomniałem?

edit: babka z home'a powiedziała, że limitu czasu do 60s mi nie zwiększą, a problem 500 może być poprzez przekierowanie IP na inny adres(?)

vader
Moderator
Posty: 368
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Przeniesienie forum z serwera localnego

Post autor: vader » 20 marca 2017, 19:55

Skoro hosting nie zwiększy Ci czasu połączenia, to zostaje linia poleceń (CLI). Albo zrób instalację forum na serwerze lokalnym czystej phpbb 3.2.0 a później wgraj tam bazę danych. Weź pod uwagę, że obecnie wykorzystywany styl pewnie na pewno nie będzie poprawnie działać.

Damnian
Posty: 25
Rejestracja: 17 marca 2017, 12:06

Re: Przeniesienie forum z serwera localnego

Post autor: Damnian » 20 marca 2017, 20:04

Albo zrób instalację forum na serwerze lokalnym czystej phpbb 3.2.0 a później wgraj tam bazę danych.
Tak zrobiłem. Na localu śmiga aż miło. Możesz wejść na http://www.szkodnik.info i zobaczyć efekt :/
Weź pod uwagę, że obecnie wykorzystywany styl pewnie na pewno nie będzie poprawnie działać.
Tzn? Bo mam czyściutkie forum praktycznie, a styl prosilver.

vader
Moderator
Posty: 368
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Przeniesienie forum z serwera localnego

Post autor: vader » 21 marca 2017, 08:01

Sprawdź logi serwera dlaczego leci HTTP 500. Plik config.php jest poprawny? odwołuje się do dobrej bazy z poprawnymi danymi logowania?

Po zmianach czyść folder "Cache", najlepiej ręcznie poprzez zmianę nazwy na np., "Cache_"

Damnian
Posty: 25
Rejestracja: 17 marca 2017, 12:06

Re: Przeniesienie forum z serwera localnego

Post autor: Damnian » 21 marca 2017, 08:27

Ostatnie kilka logów z serwera:
176.221.121.229 - - [21/Mar/2017:08:20:37 +0100] "GET /statsaa8db5936357cbda2097122e9999ecfd/logs/web.log.20170321 HTTP/1.1" 200 104099 "http://szkodniki.home.pl/statsaa8db5936 ... e9999ecfd/" "Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/56.0.2924.87 Safari/537.36"
185.89.100.75 - - [21/Mar/2017:08:20:56 +0100] "GET /szkodnik-info/viewtopic.php?f=128&p=459216 HTTP/1.1" 500 208 "http://nucleodedermatologia.com.br/inde ... &id=169301" "Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:43.0) Gecko/20100101 Firefox/43.0"
95.181.218.134 - - [21/Mar/2017:08:20:57 +0100] "GET /szkodnik-info/viewtopic.php?f=128&p=459216 HTTP/1.1" 500 208 "http://nucleodedermatologia.com.br/inde ... &id=169301" "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/48.0.2564.103 Safari/537.36"
193.93.192.80 - - [21/Mar/2017:08:20:57 +0100] "GET /szkodnik-info/viewtopic.php?f=128&p=459216 HTTP/1.1" 500 208 "http://nucleodedermatologia.com.br/inde ... &id=169301" "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/47.0.2526.111 Safari/537.36"
176.221.121.229 - - [21/Mar/2017:08:22:13 +0100] "GET /szkodnik-info/ HTTP/1.1" 500 208 "" "Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/56.0.2924.87 Safari/537.36"
176.221.121.229 - - [21/Mar/2017:08:22:13 +0100] "GET /szkodnik-info/favicon.ico HTTP/1.1" 500 208 "http://www.szkodnik.info/" "Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/56.0.2924.87 Safari/537.36"
Okej, dodam jeszcze coś takiego:
1. Miałem na localu przeczyszczone forum i działające
2. Wrzuciłem przez klienta FTP na www.szkodnik.info , baza danych poprawnie zaimportowana (home.pl)
3. Wrzuciłem przez klienta FTP na www.damianlewandowski.pl/forum , baza danych poprawnie zaimportowana (hekko.pl)
4. U mnie na hostingu forum działa, na home nie.
Zadzwoniłem wczoraj po 21 na infolinię i w sumie gościu też nic nie powiedział, "zlecił jakieś sprawdzenie dla administratorów"...

Aviator
zespół
Posty: 2079
Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
Lokalizacja: ZS

Re: Przeniesienie forum z serwera localnego

Post autor: Aviator » 21 marca 2017, 09:12

Ciekawe że jak googlujesz

Kod: Zaznacz cały

500 Internal Error
The server encountered an internal error and could not complete your request. 
To pierwsze wyniki należą do klientów home.pl, zawsze mówiłem że to dziadowska firma, nie wiem co ludzi skłania do korzystania z ich usług.
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-

Damnian
Posty: 25
Rejestracja: 17 marca 2017, 12:06

Re: Przeniesienie forum z serwera localnego

Post autor: Damnian » 21 marca 2017, 11:24

Ok, tym razem home.pl stwierdził, że jakiś tam administrator z jakąś tam techniczną wiedzą sprawdził, że jest błąd generowany po stronie aplikacji.
Zapytałem czy mogą mi przesłać co to za błąd, co go wywołuje, to stwierdził, że logi tutaj są puste, więc tyle się dowiedziałem.
Mają sami podobno wykonać próbną instalację...

Ale ok - przeniosłem forum z localhosta na www.damianlewandowski.pl/forum - tutaj konsola pokazuje jakieś błędy. Z czym może to być związane?

vader
Moderator
Posty: 368
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Przeniesienie forum z serwera localnego

Post autor: vader » 21 marca 2017, 14:16

Damnian pisze:Ale ok - przeniosłem forum z localhosta na http://www.damianlewandowski.pl/forum - tutaj konsola pokazuje jakieś błędy. Z czym może to być związane?
W konsoli jest jedne błąd HTTP 404 Not Found, że nie ma pliku

Kod: Zaznacz cały

favicon.ico
pod adresem

Kod: Zaznacz cały

http://www.damianlewandowski.pl/favicon.ico


Poza tym wszystko jest ok.

A informacja, na stronie: Sorry but this board is currently unavailable. występuje ponieważ masz wyłączone forum w panelu administratora. Jesteś tego świadom?

Damnian
Posty: 25
Rejestracja: 17 marca 2017, 12:06

Re: Przeniesienie forum z serwera localnego

Post autor: Damnian » 21 marca 2017, 19:20

Tak, wszystko gra - fałszywy alarm. Ześwirowała mi przeglądarka i wszędzie miałem po kilka takich sporych błędów. Wszystko gra, oprócz tego, że na home nie działa...czekam na ich odpowiedź.

Aviator
zespół
Posty: 2079
Rejestracja: 07 czerwca 2011, 22:14
Lokalizacja: ZS

Re: Przeniesienie forum z serwera localnego

Post autor: Aviator » 21 marca 2017, 20:04

A nie masz u nich jakiś limitów na transfer ilość zapytań itp zajrzyj do swojego panela i sprawdź czy czegoś nie przekroczyłes
-=Jeżeli w moim poście brakuje znaków diakrytycznych, oznacza to, że posta wyklepałem przez telefon=-

Damnian
Posty: 25
Rejestracja: 17 marca 2017, 12:06

Re: Przeniesienie forum z serwera localnego

Post autor: Damnian » 21 marca 2017, 22:00

Problem rozwiązany. Mam ochotę się zatsrzelić, a pomaga temu instrukcja.
Instrukcja mówi:
Wykonaj kopię bazy danych oraz wszystkich plików.
Wyłącz wszystkie style poza domyślnym prosilver.
Sprawdź czy metoda ochrony przed botami jest jedną z domyślnych opcji phpBB3 (nie jest dodatkowym pluginem).
Następnie usuń wszystkie pliki phpBB oprócz:
config.php

katalog /files
katalog /store
katalog /images
Wgraj wszystkie pliki z pełnej paczki phpBB 3.1 oprócz pliku config.php.
Przejdź do instalatora, dopisując do adresu forum /install/database_update.php. Postępuj zgodnie z instrukcjami.
Usuń katalog /install.
Zatem zachowałem stary plik config.php, na którym forum działało (w starszej wersji) i który wyglądał tak:
<?php
// phpBB 3.0.x auto-generated configuration file
// Do not change anything in this file!
$dbms = 'mysqli';
$dbhost = '';
$dbport = '';
$dbname = 'nazwa-bazy';
$dbuser = 'user';
$dbpasswd = 'haslo';
$tableprefix = 'phpbb';
$acmtype = 'file';
$loadextensions = '';

@define('PHPBBINSTALLED', true);
// @define('DEBUG', true);
// @define('DEBUGEXTRA', true);
?>
Żeby zadziałało, należało dodać:
$dbhost = 'localhost';
Myślałem nad tym na samym początku, ale wszelkie instrukcje kazały zachowywać stary plik, więc tak zostało. Dodatkowo na takim pliku (bez localhost) działa na innych hostingach. Także dla potomnych niech zostanie...

vader
Moderator
Posty: 368
Rejestracja: 19 kwietnia 2015, 14:44
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Przeniesienie forum z serwera localnego

Post autor: vader » 21 marca 2017, 22:07

A zapytałem wcześniej czy masz poprawny plik config.php :D

ODPOWIEDZ