Dzień dobry,
wiem, że wersja phpBB 3.0.x nie jest już wspierana, natomiast jestem administratorem forum opartego o tę wersję, i nie bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten post.
Otóż forum (i dużo innych serwisów) stało sobie na serwerze VPS, jednak zdecydowaliśmy się na migrację na rozwiązanie cloudowe. Ale mniejsza z tym.
Przekopiowałem pliki oraz zrobiłem dumpa bazy, wgrałem na nowy serwer, zmieniłem dane do bazy w config.php i... forum nie działa.
Tzn. jak podam nieprawidłowe dane do bazy np. złe hasło to normalnie wyświetla się błąd 1045 z informacją, że jest złe hasło. I strona jest wyrenderowana przez phpBB i ma style wszystko fajnie.
Ale gdy wpiszę poprawne dane do bazy i oczywiście włączę debug mode, to mam tylko taką suchą informację:
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/symfony/config/Resource/FileResource.php on line 57: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/var/www/forum.biolog.pl/phpbb/di/pass/collection_pass.php) is not within the allowed path(s): (/home/admin/:/tmp/:/var/tmp/:/opt/alt/php73/usr/share/pear/:/dev/urandom:/usr/local/php56/lib/:/usr/local/php73/lib/:/usr/local/php56/lib/:/usr/local/php80/lib/:/usr/local/php74/lib/:/usr/local/lib/php/)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/symfony/config/Resource/FileResource.php on line 57: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/var/www/forum.biolog.pl/config/production/routing/environment.yml) is not within the allowed path(s): (/home/admin/:/tmp/:/var/tmp/:/opt/alt/php73/usr/share/pear/:/dev/urandom:/usr/local/php56/lib/:/usr/local/php73/lib/:/usr/local/php56/lib/:/usr/local/php80/lib/:/usr/local/php74/lib/:/usr/local/lib/php/)
Na starym serwerze forum było w lokalizacji /home/admin/domains/biolog.pl/public_html/subdomains/forum/, a na nowym będzie w /home/{nazwausera}/domains/biolog.pl/public_html/subdomains/forum/
Tylko, że nie chce działać. Męczę się z tym już któryś dzień. Będę wdzięczny za wszelakie porady i sugestie, co sprawdzić i co zmienić, żeby w końcu ruszyło.
Szablon pomocy technicznej
Z jakiej wersji phpBB korzystasz? 3.0.x (nie wiem dokładnie)
Twój adres forum? https://forum.biolog.pl (obecnie jest informacja, ale na prośbę, zdejmę ją i wrzucę forum)
Twój dostawca hostingu? LH.pl (wcześniej host1)
Jak instalowałeś swoje forum? nie wiem, przejąłem zarządzanie po kimś, forum jest bardzo stare
Czy do odtworzenia błędu trzeba się zarejestrować na twoim forum? nie
Czy masz zainstalowane jakieś rozszerzenia? pewnie tak (znowu - przejąłem po kimś, nie znam się na phpBB, więc cięzko powiedzieć)
Jakie masz zainstalowane style? nie wiem
Jakie masz zainstalowane języki na forum? polski (i być może jeszcze jakieś)
Z jakiej wersji bazy danych korzystasz na serwerze? MariaDB 10.11
Z jakiej wersji PHP korzystasz na serwerze? 5.6.40
Jakie zmiany ostatnio wprowadzono na forum? W zasadzie żadne, forum stoi bardziej jako archiwum
Czy problem dotyczy zainstalowanego rozszerzenia? nie
Opisz dokładnie swój problem:
Problem z migracją forum phpBB 3.0.x
-
- Kontakt:
Re: Problem z migracją forum phpBB 3.0.x
Hej,
czy się udało? Widzę forum najwyrażniej ma już wersję phpBB 3.2.11
czy się udało? Widzę forum najwyrażniej ma już wersję phpBB 3.2.11
-
- Kontakt:
Hej, okazało się, że problem był z bazą danych - zrobiłem REPAIR TABLE na tabelce i magicznie zaczęło działać.
Okazało się również, że nie była to wersja 3.0.x tylo 3.2.10 (heh). Teraz próbuję przenieść na 3.2.11 a docelowo na 3.3.12, ale to forum jest najbardziej uparte ze wszystkich. Udało mi się nawet z 3.2.1 i 3.2.3 zaktualizować do najnowszych wersji, a to forum jest jakieś inne - ale będę walczył, jak się uda to napiszę.
Mamy też archiwum (na wersji 3.0.10), ale narazie go nie dotykam
W między czasie zaliczyliśmy jeszcze jedną zmianę usługodawcy z LH na nazwa.pl.
Okazało się również, że nie była to wersja 3.0.x tylo 3.2.10 (heh). Teraz próbuję przenieść na 3.2.11 a docelowo na 3.3.12, ale to forum jest najbardziej uparte ze wszystkich. Udało mi się nawet z 3.2.1 i 3.2.3 zaktualizować do najnowszych wersji, a to forum jest jakieś inne - ale będę walczył, jak się uda to napiszę.
Mamy też archiwum (na wersji 3.0.10), ale narazie go nie dotykam
W między czasie zaliczyliśmy jeszcze jedną zmianę usługodawcy z LH na nazwa.pl.
Dzięki za info.
Każdy wybiera wg własnego uznania, ale pamiętaj że nazwa.pl, zazwyczaj ma bardzo drogie odnowienie usług. Pierwszy rok jest dość tani, a kolejne to już boli w portfelu.
Oczywiście pamiętaj o robienie kopi, i jeszcze raz kopi
Polecam od razu aktualizować do phpBB 3.3.12. Chyba, że chcesz przetestować sposób aktualizacji.
Tutaj, po angielsku masz opisane dokładne kroki https://www.phpbb.com/support/docs/en/3 ... upgrade32/
Każdy wybiera wg własnego uznania, ale pamiętaj że nazwa.pl, zazwyczaj ma bardzo drogie odnowienie usług. Pierwszy rok jest dość tani, a kolejne to już boli w portfelu.
Oczywiście pamiętaj o robienie kopi, i jeszcze raz kopi
Polecam od razu aktualizować do phpBB 3.3.12. Chyba, że chcesz przetestować sposób aktualizacji.
Tutaj, po angielsku masz opisane dokładne kroki https://www.phpbb.com/support/docs/en/3 ... upgrade32/
-
- Kontakt:
Okej, to spróbuję od razu do wersji 3.3.12.
No czy 3000 za rok to dużo to bym dyskutował. To jest 250 zł miesięcznie, a wcześniej Klient płacił prawie 600 miesięczne, także i tak nieźle zeszliśmy.
Ma być szybko i dobrze, a cena to któryś z kolei punkt na liście - a nazwa.pl warunki szybko i dobrze spełnia wręcz wzorowo, także czego chcieć więcej?
Kopie to moje drugie imię Co dwa dni leci backup na zewnętrzny serwer, także oprócz kopii "nazwowych" mamy jeszcze swoje, no i przed większymi zmianami zawsze robię.
Chociaż to forum, to jest akurat trochę mniej ważne - najważniejszy serwis, jaki tam mamy to matematyka.pl (również nieszczęsne phpBB). Myślimy nad migracją do jakiegoś bardziej ucywilizowanego rozwiązania typu Discourse lub jakaś konstrukcja na WordPressie- może masz coś godnego polecenia?
No czy 3000 za rok to dużo to bym dyskutował. To jest 250 zł miesięcznie, a wcześniej Klient płacił prawie 600 miesięczne, także i tak nieźle zeszliśmy.
Ma być szybko i dobrze, a cena to któryś z kolei punkt na liście - a nazwa.pl warunki szybko i dobrze spełnia wręcz wzorowo, także czego chcieć więcej?
Kopie to moje drugie imię Co dwa dni leci backup na zewnętrzny serwer, także oprócz kopii "nazwowych" mamy jeszcze swoje, no i przed większymi zmianami zawsze robię.
Chociaż to forum, to jest akurat trochę mniej ważne - najważniejszy serwis, jaki tam mamy to matematyka.pl (również nieszczęsne phpBB). Myślimy nad migracją do jakiegoś bardziej ucywilizowanego rozwiązania typu Discourse lub jakaś konstrukcja na WordPressie- może masz coś godnego polecenia?
Nie wiem jakie macie wymagania do hostingu, ale jeśli stoi tam sam serwis biolog.pl i forum, to 3k to bardzo dużo. Optymalizację zawsze można poszukać.wnojszewski pisze: ↑26 sierpnia 2024, 14:28Okej, to spróbuję od razu do wersji 3.3.12.
Niestety w tym aspekcie nie pomogę. Z WordPressem mam tylko trochę doczynienia, ale nie było tego dużo. Z innymi tego typu rozwiązaniami prawie nie. Ogólnie administrację z phpBB dostałem trochę w spadku i tak już zostało od kilkunastu dobrych lat.
-
- Kontakt:
Wymagania mamy (a przynajmniej ja jako admin) dość wygórowane
Jakby była tylko jedna strona to bym wziął jakiś pakiet w LH.pl i byłoby cacy.
Ale oprócz tego tam stoi wiele innych forów, jak np. matematyka.pl. Łącznie około 30-40 stron, także powiedzmy że "opłaca" nam się to.
Jakby była tylko jedna strona to bym wziął jakiś pakiet w LH.pl i byłoby cacy.
Ale oprócz tego tam stoi wiele innych forów, jak np. matematyka.pl. Łącznie około 30-40 stron, także powiedzmy że "opłaca" nam się to.