Możliwość edycji stylu w phpbb 3.1.x

Dyskusje na temat modyfikowania i tworzenia stylów do phpBB 3.1.x oraz spraw związanych z szablonami, motywami i zestawami obrazków.
Awatar użytkownika
Mirek
Posty: 5
Rejestracja: 03 listopada 2014, 10:47
Lokalizacja: podkarpacie
Kontakt:

Możliwość edycji stylu w phpbb 3.1.x

Post autor: Mirek » 03 listopada 2014, 11:01

Cześć wszystkim,

Chciałem dowiedzieć się jak wygląda sprawa z edycją stylów w wersji 3.1.x ? Mianowicie we wcześniejszym phpbb w zakładce "DOSTOSOWANIE" można było przełączać się między poszczególnymi plikami obsługującymi konkretne sekcje forum. Wszystko można było robić zdalnie z poziomu edytora poprzez forum bez kopania się i podmienianiem plików via ftp. Dodatkowo fajną opcją było podmienianie obrazków z możliwością podglądu. Bardzo ułatwiało to szybką edycję loga forum i takich podstawowych ikonek.

Teraz nie ma takiej możliwości albo mam ją w jakiś sposób nieaktywną. Czy ktoś wie jak przewrócić stary tryb edycji ?

Pozdrawiam,
Mirek

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Posty: 4564
Rejestracja: 24 czerwca 2005, 13:36
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Możliwość edycji stylu w phpbb 3.1.x

Post autor: daroPL » 03 listopada 2014, 19:33

Cześć!
Podejrzewam, że zostało to usunięte, z racji możliwych niebezpieczeństw. Zmienianie plików z poziomu panelu admina nie jest zbyt profesjonalne i możesz się kiedyś zorientować, że ktoś dokleił Ci coś do plików (bo np. odgadł Twoje proste hasło do admina).
Każdy kto ma siły i umiejętność modyfikacji plików powinien wiedzieć co to jest ftp.

Awatar użytkownika
Mirek
Posty: 5
Rejestracja: 03 listopada 2014, 10:47
Lokalizacja: podkarpacie
Kontakt:

Re: Możliwość edycji stylu w phpbb 3.1.x

Post autor: Mirek » 03 listopada 2014, 20:03

Rozumiem. Czyli jest to kwestia zmiany przez designerów w ramach nowego UI. Dziękuję za wyjaśnienie !

Awatar użytkownika
Mirek
Posty: 5
Rejestracja: 03 listopada 2014, 10:47
Lokalizacja: podkarpacie
Kontakt:

Re: Możliwość edycji stylu w phpbb 3.1.x

Post autor: Mirek » 05 listopada 2014, 12:06

Hej, pozwolę sobie odnowić topic.

Czy moglibyście zasugerować jakiś poradnik dt. podmiany elementów/zmiany ustawień w prosilverze. Gdzieś gdzie wszystko zostało w miarę dogłębnie i łopatologicznie rozpisane. Pokornie przyznaję, że nie jestem żadnym phpowym rzeźnikiem a po zmianach w 3.1 trochę zarządzanie stylami zostało utrudnione (dla mnie - newbie w tej tematyce). Generalnie nie chcę zmieniać w ciemno co chwilę zmiennych na testowym hostingu i sprawdzać czy dało to jakiś efekt czy nie.

Czy ktoś mógłby pomóc i zasugerować jakiś poradnik jeśli chodzi o dość "głęboką" customizację prosilvera ?

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Zyleta
Moderator
Posty: 196
Rejestracja: 03 marca 2014, 15:39

Re: Możliwość edycji stylu w phpbb 3.1.x

Post autor: Zyleta » 05 listopada 2014, 12:30

Jeśli nie wiesz, co dana linijka zmienia, najlepiej jeśli najpierw sobie określisz co zamierzasz zmienić, potem w odpowiednim pliku html wyszperasz jak ten element się nazywa a następnie przejdziesz do plików .css i znajdziesz formułki, które dotyczą danego elementu ;)

Jeśli masz problem ze znalezieniem określonego elementu i jego klasy, najnowsze przeglądarki powinny Ci w tym pomóc. Przykładowo w google chrome, klikając prawym przyciskiem myszki na jakimś elemencie i dając opcję "zbadaj element", pokaże się okienko z kodem i podświetli Ci się to, na czym kliknąłeś od razu ;) Będziesz tam miał opisaną klasę tegoż elementu i już jesteś w domu, bo chcąc zmienić jego wymiary, położenie, kolory i inne bajery, wystarczy wejść w jakiś plik css i szukać po znalezionej wcześniej klasie obiektu ;)

Jeśli jednak dalej będziesz wolał poradnik, to niestety nie jestem w stanie Ci pomóc :/

Awatar użytkownika
Mirek
Posty: 5
Rejestracja: 03 listopada 2014, 10:47
Lokalizacja: podkarpacie
Kontakt:

Re: Możliwość edycji stylu w phpbb 3.1.x

Post autor: Mirek » 06 listopada 2014, 22:12

Zaczynam powoli wkopywać się w temat i znajdywać pierwsze problemy. Nie wiem czy mogę kontynuować temat tutaj czy też zakładać nowe wątki.

Przykładowo:
Chciałem usunąć z nagłówka {SITENAME} i {SITE_DESCRIPTION}. Po wyrzuceniu wpisu w overall_footer.html i wgraniu pliku na serwer wciąż wyświetla ja. Tak samo modyfikowanie innych elementów nie wpływa na wygląd strony. Jest to co najmniej dziwne (odświeżałem po zmianach). Może ktoś coś doradzić w tej sprawie ?

Pozdrawiam,

EDIT:
Oto przykładowe - dla testów - forum : http://ht.cba.pl
Zmieniłem w overall_header.html kolejność wpisów i usunąłem samo {SITE_DESCRIPTION}. Jednak zmiany nie są uwzględnione na stronie... Jakby wczytywały się z czegoś innego. Może ktoś coś doradzić ?

Awatar użytkownika
Pico
Posty: 109
Rejestracja: 21 listopada 2010, 12:12

Re: Możliwość edycji stylu w phpbb 3.1.x

Post autor: Pico » 06 listopada 2014, 23:08

Czy czyściłeś bufor forum tzw. cache? W ustawieniach serwera albo obciążenia jest opcja do rekompilacji stylów.

Awatar użytkownika
Mirek
Posty: 5
Rejestracja: 03 listopada 2014, 10:47
Lokalizacja: podkarpacie
Kontakt:

Re: Możliwość edycji stylu w phpbb 3.1.x

Post autor: Mirek » 07 listopada 2014, 00:13

Mówisz o czyszczeniu cache-a z poziomu phpbb ? Nie wykonywałem niczego takiego. Możesz powiedzieć gdzie znajduje się taka opcje ?

Awatar użytkownika
daroPL
Zasłużony
Posty: 4564
Rejestracja: 24 czerwca 2005, 13:36
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Możliwość edycji stylu w phpbb 3.1.x

Post autor: daroPL » 07 listopada 2014, 06:28

Na stronie głównej panelu admina jest przycisk od czyszczenia buforu.

ODPOWIEDZ