Witam.
Mam problem, chcę, żeby moje forum było indeksowane przez Google
W załączniku zrzut ekranu w którym Google informuje o błędzie 403 odrzucając możliwość indeksowania
Są fora zbudowane na tym skrypcie z możliwością indeksowania
Z pewnością ktoś ten problem rozwiązał. Pomożecie?
phpBB wer.3.3.8 - indeksowanie w Google
phpBB wer.3.3.8 - indeksowanie w Google
- Załączniki
-
- PhpBB wersja 3.3.8 - indeksowanie.docx
- Indeksowanie w Google
- (403.15 KiB) Pobrany 193 razy
Re: phpBB wer.3.3.8 - indeksowanie w Google
Cześć,
a zobacz na serwerze, w katalogu głównym, czy nie masz pliku robots.txt. Jeśli jest, to wrzuć tutaj jego zawartość.
Druga rzecz, to jak się zalogujesz do panelu admina, to Ogolne > Boty/Pająki. Zobacz czy Google [Bot] jest aktywny.
a zobacz na serwerze, w katalogu głównym, czy nie masz pliku robots.txt. Jeśli jest, to wrzuć tutaj jego zawartość.
Druga rzecz, to jak się zalogujesz do panelu admina, to Ogolne > Boty/Pająki. Zobacz czy Google [Bot] jest aktywny.
Cześć , dziękuję, że pomagasz mi zgłębić problem
W katalogu głównym nie mam pliku robots.txt.
W panelu admina Ogólne / Boty/Pająki wygląda na to że Google bot jest aktywny
Załączam zrzut ekranu, może coś pominąłem
W katalogu głównym nie mam pliku robots.txt.
W panelu admina Ogólne / Boty/Pająki wygląda na to że Google bot jest aktywny
Załączam zrzut ekranu, może coś pominąłem
- Załączniki
-
- PhpBB wersja 3.3.8 - indeksowanie.docx
- (655.32 KiB) Pobrany 179 razy
Może zacznijmy od tego, ze forum ma źle ustawione ciasteczka. Powinno być bez kropki na początku
Druga sprawa, to trzeba sprawdzić uprawnienia botów, tak aby miały dostęp do forum. Czyli wchodzisz w ACP > Użytkownicy i Grupy > Uprawnienia grup na forach. Wybierasz z listy Boty > Wyślij. Zaznaczasz checkbox Wszystkie fora > Wyślij. I dla każdego forum musisz dać uprawnienie 'Dostęp dla botów'.
Po wszystkim zapisać i jeszcze raz zreindeksować stronę.
forum.nazwaforum.pl
, a masz .forum.nazwaforum.pl
. Zmienisz to w ACP > Ogólne > Ciasteczka i pole Domena CiasteczkaDruga sprawa, to trzeba sprawdzić uprawnienia botów, tak aby miały dostęp do forum. Czyli wchodzisz w ACP > Użytkownicy i Grupy > Uprawnienia grup na forach. Wybierasz z listy Boty > Wyślij. Zaznaczasz checkbox Wszystkie fora > Wyślij. I dla każdego forum musisz dać uprawnienie 'Dostęp dla botów'.
Po wszystkim zapisać i jeszcze raz zreindeksować stronę.
Wygląda na to, że po wprowadzeniu zmian forum ma możliwość indeksowania
Podziękował H.
Podziękował H.