Problem z integracją forum i strony www

Dyskusje odnośnie pomostów oraz integracji phpBB 3.0.x z systemami zarządzania treścią (CMS).
mayka
Posty: 8
Rejestracja: 17 marca 2009, 10:24

Problem z integracją forum i strony www

Post autor: mayka » 25 listopada 2013, 20:17

Mam problem, znalazłem integracje strony www z forum phpbb (logowanie,rejestracja,wylogowanie) i mam teraz problem.
Skrypcik jak by ktoś potrzebował http://www.phpkode.com/projects/item/ph ... ion-class/
Puki nie załącze tego skryptu do reszty strony to wszystko jest ok.
W momencie kiedy zaczynam korzystać z tej klasy wywala mi błąd :<b>Fatal error</b>: Call to undefined method dbal_mysqli::query() in
<b>/home/ftp/www/funkcje.php in line 61</b> w tej linijce jest:

Kod: Zaznacz cały

    function dbQuery($query){
    $db=dbInit();
    $q=$db->query($query);
    $db->num_queries++;
    return $q;
    }
a konkretniej $q=$db->query($query);

wylogowanie wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

    class phpbb{
    //various table fields
    var $table_fields = array();
     
    //constructor
    public function __construct($path, $php_extension = "php"){
    global $phpbb_root_path, $phpEx, $db, $config, $user, $auth, $cache, $template;
    define('IN_PHPBB', true);
    $phpbb_root_path = $path;
    $phpEx = $php_extension;
    }
    public function user_logout(){
    global $phpbb_root_path, $phpEx, $db, $config, $user, $auth, $cache, $template;
    //fail presumption
    $phpbb_result = "FAIL";
     
    //general info
    $this->init(true);
     
    //session management
    $user->session_begin();
    $auth->acl($user->data);
     
    //destroy session if needed
    if($user->data['user_id'] != ANONYMOUS){
    $user->session_kill();
    $user->session_begin();
    $phpbb_result = "SUCCESS";
    }
     
    return $phpbb_result;
    }
    }

No i samo wywołanie

Kod: Zaznacz cały

    require("./phpbb.class.php");
    $phpbb = new phpbb("./forum/", "php");
    $phpbb_vars = array("username" => $email, "password" => $haselko, "user_email" => $email, "group_id" => "2");
    $phpbb_result = $phpbb->user_add($phpbb_vars);
Czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć co to za błąd dbal_mysqli::query() ? I czemu oddziele te 2 skrypty jest wszystko tak jak powinno a jak działają w ramach jednego pliku to sie pojawia ten błąd ? Bo wysypuje mi działanie strony nie tylko na wylogowaniu ale na rejestracji nowego użytkownika i zmianie hasła.

jaroslw
Zasłużony
Posty: 4524
Rejestracja: 10 grudnia 2005, 18:48
Kontakt:

Re: Problem z integracją forum i strony www

Post autor: jaroslw » 26 listopada 2013, 19:18

Ta metoda query() pochodzi z phpBB i pewnie nie jest widoczna w Twoim skrypcie. Załączasz przed swoim skryptem najpierw phpbb_session_handler.php? W tym pliku jest załączany kolejny – common.php, pochodzący z phpBB. W nim tworzone są obiekty ważniejszych klas, w tym ten odpowiedzialny za interakcję z bazą danych.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

mayka
Posty: 8
Rejestracja: 17 marca 2009, 10:24

Re: Problem z integracją forum i strony www

Post autor: mayka » 26 listopada 2013, 19:48

Czyli mowisz ze dodanie session-handler powinno rozwiazac problem ?

jaroslw
Zasłużony
Posty: 4524
Rejestracja: 10 grudnia 2005, 18:48
Kontakt:

Re: Problem z integracją forum i strony www

Post autor: jaroslw » 26 listopada 2013, 20:00

Sprawdź. Pierwszy raz na oczy widzę ten skrypt.
Pobierz styl: we_universalwe_clearblue
Nowości i aktualizacje: FacebookGoogle+Twitter

mayka
Posty: 8
Rejestracja: 17 marca 2009, 10:24

Re: Problem z integracją forum i strony www

Post autor: mayka » 26 listopada 2013, 21:15

No to może polecisz w takim razie jakiś inny skrypt/klase do integracji strony z phpbb ?

mayka
Posty: 8
Rejestracja: 17 marca 2009, 10:24

Re: Problem z integracją forum i strony www

Post autor: mayka » 26 listopada 2013, 21:23

w tym pliku jest

Kod: Zaznacz cały

if(!defined('IN_PHPBB')) define('IN_PHPBB', true);
			$phpbb_root_path = "./forum/";//absoulute physical path of the phpbb 3 forum
			$phpEx = "php";//phpbb used extensions
			require_once("./forum/common.php");
			$user->session_begin();
Wiec jak dla mnie to coś za podtrzymanie sesji logowania tej która była na forum z tą która jest na stronie, dobrze rozumiem ?

mayka
Posty: 8
Rejestracja: 17 marca 2009, 10:24

Re: Problem z integracją forum i strony www

Post autor: mayka » 26 listopada 2013, 22:07

Znalazłem.. w moim skrypcie przy wywołaniu funkcji bazy było
if(isset($GLOBALS['db']))return $GLOBALS['db'];
db było również w klasie dbal.php w forum phpbb.. temat do zamknięcia.

Jak by ktoś potrzebował integracji phpbb ze stroną - bardzo przyjemny skrypt.

Zablokowany